Valpartij kost paard het leven in GP München *update*

Valpartij kost paard het leven in GP München *update*

0 8359
Johan-Sebastian Gulliksen dopingtekst
foto: Remco Veurink

Een nachtmerrie vanmiddag tijdens de driesterren Grote Prijs van München. Tijdens deze wedstrijd over 1.60m kwam het Ierse duo Eoin McMahon en Questfinder (v. Quintender) zo ernstig ten val dat de negenjarige ruin moest worden geëuthanaseerd. Het ongeluk gebeurde op de sloot, waarbij het paard veel te vroeg afzette, zijn balans verloor en midden in de sloot bovenop zijn ruiter terechtkwam. McMahon moest onder het paard vandaan gehaald worden en werd vrijwel direct per traumahelikopter naar het ziekenhuis afgevoerd met naar het zich liet aanzien zwaar hersenletsel. Questfinder bleek een been te hebben gebroken en werd ter plaatse ingeslapen.

Op verzoek van de overige deelnemers werd de Grote Prijs niet verder verreden.

*Update maandag 9 mei*
Via facebook laat de werkgever van de twintigjarige ruiter, Carl Hanley Sporthorses GmbH, weten dat McMahon het goed maakt. ‘Hij is aangeslagen door wat er gebeurd is en heeft inderdaad een hersenschudding opgelopen. De CT-scan toont echter geen zwaar letsel aan en ook zijn rug is in orde. Wel hield hij aan het ongeluk een gebroken vinger en blauwe plekken over. Maar na 24 uur mag hij het ziekenhuis verlaten en dat betekent dat hij morgen naar huis mag! Wat Questfinder betreft: Hij brak zijn been tijdens de val. We betuigen ons diepste medeleven voor het verlies van zijn paard Questfinder. Het was een verdrietige dag, om zo’n geweldig, lief en eerlijk paard te verliezen waar we bijna drie jaar lang met zoveel plezier mee gewerkt hebben. RIP Questfinder!’

Uiteraard liet het ongeval het publiek, de overige deelnemers en de organisatie niet onberoerd. Organisator Jürgen Blum liet weten geschokt te zijn door het verlies van het paard. Meteen werd er aan toegevoegd dat de waterhindernis ‘100 procent’ voldeed aan de eisen van de FEI. Meer dan de helft van de ruiters had de eerste omloop al gereden voordat het ongeluk plaatsvond; daarom besloot de organisatie om de helft van het prijzengeld te verdelen onder deze gestarte ruiters. De andere helft wordt opgeteld bij het prijzengeld van de Grote Prijs van München volgend jaar.

Mobil n TV / Pferderevue / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties