Zoer: ‘Abra is tweede Okidoki’

Zoer: ‘Abra is tweede Okidoki’

0 59

Een mooi aantal combinaties ging de strijd met elkaar aan in de barrage van de CSI3* Grote Prijs van de tiende editie van Outdoor Gelderland. Negen van de 57 deelnemers hadden de lei schoon weten te houden. Onder hen een aantal combinaties in vorm, die vooraf konden worden getipt als favorieten: Albert Zoer met Abra Kadabra, Bart Bles met Lord Sandro en Karim El Zoghby met Amelia.

Henk van de Pol en Willink (v. Twister) gingen als eerste van start. Ze zetten een tijd neer van 37,85 seconden, maar de Audi-oxer was onderweg gesneuveld. Bij de Italiaanse Marta Bottanelli met KWPN’er Risolde (v. Calvados) ging het meteen op de eerste hindernis mis. Daarna reed de amazone in een rustig tempo door: 41,03 sec. De Egyptenaar El Zoghby met de felle en enorm meewerkende Amelia (v. Cantos) kreeg geen afzet op de paarse oxer, maar reed wel stevig door, vier strafpunten in 36,73 sec. Dan Bart Bles met de gemakkelijk springende hengst Lord Sandro DDH (v. Lordanos). Hij bleef foutloos. De tijd van 39,49 sec was echter wel te verbeteren. Toen de volgende ruiter Patrick Lemmen met Berlin-merrie Zycalin W een balk kreeg bij de schuin genomen Anemone-steilsprong reageerde het meelevende publiek ontzet. Bij Piergiorgio Bucci met Casallo Z (v. Casall) ging deze wending wel goed: foutloos en snel in 36,11. De Finse amazone Maiju Mallat met Armani The Gun CH (v. Abanos) nam niet alle risico, maar bleef wel foutloos in 39,91 sec. De geweldig springende Heartbreaker-zoon Zidane van Leopold van Asten was heel sterk onderweg, maar de VDL Groep-ruiter trok het gas niet helemaal open in de laatste lijn: 36,81 sec.
De laatste ruiter die kon zorgen voor een Nederlandse overwinning was Albert Zoer met de in vorm verkerende Abra Kadabra (v. Vancouver). De eerste hindernis werd zwaar getoucheerd, maar de Drentse ruiter reed als een duivel en de super springende Abra had er zin in. Ook richting de laatste oxer ging het voluit en het publiek stond al op de banken. Maar de tijd van 36,52 sec. was net niet snel genoeg. De winst in de Grote Prijs van Outdoor Gelderland, en dus de Audi van 24.750 euro, gaat naar Italië.

‘Abrakadabra wordt volwassen’

Albert Zoer had op voorhand getekend voor deze tweede plaats. ‘Abra Kadabra sprong alsof er niets stond en in de barrage ging hij er ook heel simpel over. Je merkt dat dit paard volwassen begint te worden. Vroeger wilde hij op de eerste dag van een concours als dit nog wel eens erg scherp worden. Dat heeft hij nu nog, wel iets maar minder’, vertelt Zoer, die dit jaar reeds vier Grote Prijzen met dit paard op zijn naam wist te schrijven. De ruiter wordt lyrisch als hij het over Abra Kadabra heeft. ‘Hij is in de wedstrijdring enorm gefocust en wil het hout niet aanraken. Voor mijn gevoel is dit een tweede Okidoki’, aldus Albert, die aangeeft dat dit paard naar zijn gevoel binnenkort voor Nederland in een landenwedstrijd van start zou kunnen gaan. ‘We presteren zeer constant en zijn nog in de opbouw, maar zelfs nu leveren we wel steeds goede prestaties.’

Net niet bij de besten

Vermeldenswaardig is ook nog de elfde plek van Pim Mulder met de hengst Zo Special (v. Lupicor). Hij overwon het basisparcours zonder fouten, maar was net iets te langzaam. Ook nog net in de prijzen viel de combinatie die bijna nooit een balk aanraakt, maar nu dan toch vier strafpunten kreeg: Wout-Jan van der Schans met Capetown (v. Oklund).

Acht duo’s verlieten voortijdig het parcours, waaronder Patrick van der Schans met Labors Wonderboy (v. Indoctro), die hiervoor gereden werd door Jur Vrieling en Suzanne Tepper. Vrieling zelf had vandaag niet zijn dag. Zijn paard KM Wish zette al voor de eerste hindernis de hakken in het zand en de ruiter besloot de ring te verlaten.

Uitslag Grote Prijs Outdoor Gelderland 2014

KNHS/Hoefslag

(Foto: Wendy Scholten)

Vergelijkbare artikelen

Reacties