Gedroomde winnaar in Genève

Gedroomde winnaar in Genève

0 33

Steve Guerdat schreef vanmiddag voor eigen publiek de Rolex Grote Prijs van Genève op naam. De regerende olympische kampioen stuurde zijn snelle superster Nino des Buissonnets (v. Kannan) in 43.26 seconden naar de overwinning. De ook persoonlijk door Rolex gesponsorde Guerdat kende tot heden een jaar van net niet. Hij kwam met Nino niet verder dan tweede plekken in de wereldbekerfinale en in de wereldbekers van Oslo, Helsinki en Stuttgart en stond ook met Nasa op dezelfde plek in de Masters van Calgary. Vandaag viel alles op zijn plek voor de Zwitser die in één klap zijn jaar geslaagd maakte en  198.000 Zwitserse Francs won, omgerekend bijna 162.000 euro, een recordbedrag voor een indoorwedstrijd.
Voor Gerco Schröder was er opnieuw een ijzersterk resultaat. Hij werd vierde met London (v. Nabab de Rêve) en schreef bijna 50.000 euro op zijn naam.

Devos in de race voor de bonus

Tien combinaties wisten het tot de barrage te brengen, waaronder de Belg Pieter Devos, met kansen op de Rolex Grand Slam bonus van 500.000 euro. Naast Schröder en Guerdat leek op voorhand Scott Brash (Groot-Brittannië), de huidige nummer één op de wereldranglijst, de man om rekening mee te houden.
Pieter Devos verzorgde de aftrap in de barrage. De Belg schreef eerder dit seizoen de Rolex Masters van Calgary op naam en zou bij een overwinning in Genève op poll position staan om de Rolex Grand Slam (Calgary, Genève en Aken) te winnen. Zijn al niet te snelle Candy (v. Nabab de Reve) ging in de beslissende omloop echter tweemaal in de fout, met acht strafpunten tot gevolg en de bonus als sneeuw voor de zon verdwenen.

Gevleugelde overwinning

Steve Guerdat wist zijn uiterst wendbare Nino des Buissonnets in slechts 43.26 seconden foutloos rond te sturen, waarbij het aanwezige publiek hun thuisruiter bijna op de schouders door het parcours loodste, om vervolgens in een enorm gejuich los te barsten. Scott Brash had zijn Hello Sanctos (v. Quasimodo van Molendreef) weer in bloedvorm. Eind november kwam de combinatie al tot een overwinning in de Global Champions Tour wedstrijd van Doha en vandaag kwamen zij net tekort voor de hoofdprijs. In een tijd van 43.58 seconden galoppeerden zij naar de tweede plaats. Simon Delestre (Frankrijk) en Qlassic Bois Margot (v. l’Arc de Triomphe) eindigden op de derde plaats, voor Gerco Schröder, die zijn London (v. Nabab de Reve) een week geleden nog naar de derde plaats in de Grote Prijs van Parijs stuurde. De combinatie liet opnieuw een prima foutloze proef zien, maar ging niet op volle snelheid door het parcours, wat hen uiteindelijk in 46.24 seconden over de streep bracht. Braziliaan Alvaro de Miranda maakt met AD Rahmannhof’s Bogeno (v. Baloubet du Rouet) de top vijf compleet.

Vleut en Verdi niet in barrage

Grote afwezigen in de barrage waren onder andere de Australische Edwina Tops-Alexander, die haar inmiddels zeventien jaar oude Cevo Itot du Chateau weliswaar nog goed bij de les heeft, maar deze halverwege het parcours toch een wat vermoeide indruk maakte waardoor er een totaal van twaalf strafpunten op het scorebord prijkten. Ook de Duitser Marcus Ehning (Plot Blue), Ben Maher (Cella) en Maikel van der Vleuten (VDL Groep Verdi) zagen we niet terug in de barrage. Europees kampioen Roger-Yves Bost gooide halverwege het parcours de handdoek in de ring wegens een niet in vorm verkerende Castle Forbes Myrtille Paulois (v. Dollar du Murier).

Klik hier voor uitslagen.

Foto: Remco Veurink

Reacties