Geschil om centimeters

Geschil om centimeters

0 21
hulpmiddelen

Een hoogoplopend geschil over de hoogte van een wedstrijdpony is nog niet beslecht. Het conflict draait om een verschil in stokmaat van enkele centimeters. Dat verschil kan vele tienduizenden euro’s in waarde schelen. De Bredase rechtbank komt er, althans in kort geding, niet definitief uit.

Wedstrijden

Een Oostenrijkse dame kocht in 2011 voor haar dochtertje de Belgische springpony Flor van de Mispelare voor een bedrag van 77.000 euro van een paardenhandelaar uit Oud Gastel. Om aan internationale wedstrijden te mogen deelnemen mag een pony zonder hoefijzers maximaal 1.50 meter hoog zijn en met hoefijzers maximaal 1.51 m. Probleem met Flor is dat ze wel enkele keren is gemeten, maar zoals de rechtbank constateert ruim vóór en ruim ná de aankoop in 2011.

Dierenarts

In januari 2009 mat de pony 1.49m met hoefijzers. Bij twee metingen in het najaar van 2013 kwam beide keren 1.53m uit de bus. Alleen van de eerste twee metingen staat vast dat die door erkende dierenartsen zijn verricht. De Gastelse verkoper stelt echter dat een pony een grotere stokmaat kan krijgen door ‘slecht onderhoud van de hoeven en een gespannen houding’.

Reglementen

Ook de reglementen van de paardensportfederatie spreken van ‘pony’s die zich groter maken in een stressvolle, vreemde omgeving’. De rechtbank wijst de eis dat de koop ongedaan wordt gemaakt af.

BN/DeStem/Hoefslag