GCT: Spectaculaire winst voor Kutscher; Van de Pol prima vierde

GCT: Spectaculaire winst voor Kutscher; Van de Pol prima vierde

0 706

Op het prachtige vernieuwde complex van Tops International in Valkenswaard werd vanmiddag de vijfsterren Global Champions Tour Grote Prijs van Valkenswaard verreden. Henk van de Pol en Willink finishten op een uitstekende vierde plaats, terwijl de winst op het nippertje in handen viel van Marco Kutscher en Van Gogh.

Balkenregen

Ondanks dat de regen steeds met bakken uit de lucht kwam, hield de grasbodem het verbazingwekkend goed. Naast de natte variant ontstond er eveneens een balkenregen in de eerste manche. Een grote groep ervaren combinaties wist de basisronde dan ook niet zonder fouten te volbrengen. Maikel van der Vleuten en VDL Groep Arera C (v. Indoctro) finishten met acht strafpunten op de 31ste plaats, terwijl Willem Greve en Carambole N.O.P (v. Cassini I), onlangs nog goed voor een foutloze ronde in de Nations Cup wedstrijd van Hickstead, met maar liefst 17 strafpunten genoegen namen met de 40ste plek. Nederlands kampioen Leopold van Asten hield het met VDL Groep Zagreb (v. Querlybet Hero) al snel voor gezien en groette voortijdig af. Daarmee was hij overigens niet de enige; nog acht andere combinaties, waaronder Denis Lynch (Abbervail van het Dingeshof) en Bertram Allen (Belmonde) verlieten vroegtijdig het parcours.

Henk van de Pol Willink
Henk van de Pol en Willink

Achttien combinaties mochten zich melden voor de tweede manche over 1.60m Onder hen bevonden zich Henk van de Pol met de KWPN gefokte Willink (v. Twister) en Harrie Smolders met zijn razendsnelle Zangersheide merrie Regina Z (v. Rex Z). Van de Pol wist met een spectaculaire rit de barrage te bereiken, terwijl Smolders en Regina Z een inschattingsfout maakten op een brede oxer en de hindernis volledig omkegelden. De Nederlander kon nog maar net in het zadel blijven en gaf de strijd verder op. Een domper voor Smolders, die gisteren samen met Rolf-Göran Bengtsson nog het eerste teamspringen op naam schreef.
Ook de Britse geweldenaar Scott Brash had moeite met de opgave. Zijn toppaard Hello Sanctos (v. Quasimodo van de Molendreef) leek niet gediend van het natte weer en liep continu onder de Brit uit, waardoor deze grote moeite had om zijn paard in het gareel te houden. Met kunst en vliegwerk bereikte Brash, evenals vijf andere combinaties, de barrage.

Niets te verliezen

Van de Pol en de twaalfjarige Willink, afgelopen maand nog goed voor een prima derde plaats in de viersterren Grote Prijs van La Coruna en winst in de tweesterren Grote Prijs van Asten, gingen als eerste duo van start. Ondanks dat Van De Pol problemen had met het binnenkomen van de ring, waarbij Willink diverse keer vol in de ankers ging en weigerde de rumoerige arena te betreden, volgde een uitstekende foutloze ronde in 36.80 seconden. Deze tijd werd direct verbeterd door Qatari Bassem Hassan Mohammed, die zijn dertienjarige Eurocommerce California (v. Corland) in een razenssnelle 35.82 seconden liet rondgaan. Daarbij gingen alle credits naar de schimmel, die met een noodsprong op de laatste hindernis al het hout boven hield. Simon Delestre (Frankrijk) en Qlassic Bois Margot (v. L’Arc de Triomphe) finishten als raketten op 34.97 seconden, waarna Brash en Sanctos een dure fout maakten. De Fransman rekende zich ogenschijnlijk al bijna rijk, want laatste starters Marco Kutscher en de dertienjarige KWPN gekeurde Van Gogh (v. Numero Uno) leken niet in staat de tijd van Delestre te verbeteren. Kutscher had echter niets te verliezen en met het gaspedaal ingetrapt galoppeerde de combinatie in een verbazingwekkend snelle tijd van 34.86 seconden naar winst. Een prachtige zege voor het duo, dat iets meer dan een jaar geleden haar debuut in de ring maakte en, ondanks diverse tweede plaatsen, nog nooit eerder goed was voor een overwinning.

Algemeen klassement

Scott Brash gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement (276 punten), voor de Portugese Luciana Diniz (254 punten). Rolf-Göran Bengtsson (Zweden) volgt op drie, voor Christian Ahlmann (Duitsland). Simon Delestre (Frankrijk) klimt naar de vijfde plaats met exact 200 punten. Harrie Smolders verdient met 62 punten een voorlopige 37ste plaats en is hiermee beste Nederlander, terwijl we Maikel van der Vleuten met 58 punten terug zien op 40. Gerco Schröder en Henk van de Pol staan met 33 punten samen met de 55ste plaats.

Klik hier voor uitslagen.

Klik hier voor de algemene tussenstand.

Foto: Stefano Grasso/LGCT

Reacties