GCT Parijs: Bertram Allen heer en meester; Vleut twaalfde

GCT Parijs: Bertram Allen heer en meester; Vleut twaalfde

0 658

Alweer de achtste etappe van de 2015 editie van de Longines Global Champions Tour streek vandaag neer in Parijs. Onder de Eiffeltoren kwamen vanavond 48 combinaties aan start in een poging tot winst in deze vijfsterren 1.60 Grote Prijs. De winst ging uiteindelijk naar Bertram Allen. Maikel van der Vleuten was de enige starter namens Nederland. Samen met zijn toppaard VDL Groep Verdi TN N.O.P (v. Quidam de Revel) bleef hij in de eerste manche foutloos. In de tweede manche volgde echter een pechfout, waardoor de combinatie, onlangs nog dubbel foutloos in de Furisiyya FEI Nations Cup van Rome, zich met een teleurstellende twaalfde plek niet wist te plaatsen voor de barrage. Vijf andere duo’s hadden meer geluk. Onder hen twee ruiters uit organiserend land Frankrijk, twee Ieren en een Portugese amazone.

Luciana Diniz Fit for Fun
Luciana Diniz en Fit For Fun

Uiteindelijk was het ‘wonderkind’ Bertram Allen die zijn ervaren zeventienjarige KWPN gefokte Romanov (v. Heartbreaker) naar de overwinning stuurde. Met een snelle eindtijd van 37.32 seconden wist de Ier, afgelopen week nog goed voor de zege in de driesterren Grote Prijs van Twente, Luciana Diniz van zich af te schudden. Het is daarmee de eerste GCT zege voor Allen. De Portugese Diniz stuurde haar in vorm verkerende Fit For Fun (v. For Pleasure) in 37.84 seconden naar de tweede plaats. Allen’s landgenoot Darragh Kenny volgde met Sans Soucis Z (v. Surrealist van het Paradijs) op de derde plaats. Philippe Rozier boekte voor eigen publiek met Rahotep de Toscane (v. Quidam de Revel) vier strafpunten, waardoor hij wegzakte naar de vierde plek. De razendpopulaire Pénélope Leprevost kreeg met de relatief onervaren Ratina d’la Rousserie (v. Quaprice Bois Margot) twaalf strafpunten te verduren, waardoor zij goed waren voor de vijfde plaats.
Scott Brash en Hello Sanctos, momenteel de beste combinatie ter wereld en onlangs nog winnaars van de Grote Prijs van Aken, maakten in de tweede manche een sporadische springfout. Daarmee bleven zij vandaag op een achtste plaats steke,  achter Rolf-Göran Bengtsson (Zweden) en krachtpatser Casall ASK (v. Caretino), die eveneens de lei niet schoon hielden.

Tussenklassement

Luciana Diniz gaat momenteel met 218 punten aan kop in het algemeen tussenklassement, voor Scott Brash (Engeland) met 174 punten. Rolf-Göran Bengtsson eist met 158 punten een voorlopige derde plaats op. Sjeik Ali Bin Khalid Al Thani vinden we terug op de vierde plek, voor Christian Ahlmann op vijf. Dankzij de volle 40 punten van vandaag stijgt Bertram Allen naar de zestiende plaats. Maikel van der Vleuten is met 58 punten en de 26ste plaats voorlopig de beste Nederlander.

De volgende etappe zal volgend weekeinde worden verreden in Estoril (Portugal).

Klik hier voor uitslagen.

Klik hier voor het tussenklassement.

Foto: Stefano Grasso/LGCT

Reacties