GCT Londen: Bengtsson de sterkste; Schröder prima vierde

GCT Londen: Bengtsson de sterkste; Schröder prima vierde

0 330

De Global Champions Tour Grote Prijs van Londen werd vanavond een prooi voor de Zweedse topcombinatie Rolf-Göran Bengtsson en Casall Ask. Ook Nederland werd sterk vertegenwoordigd in de vorm van Gerco Schröder. Met Cognac Champblanc verdiende de Glock-ruiter een uitstekende vierde plek.

De opgave van de Italiaanse parcoursbouwer Uliano Vezzani bleek technisch een moeilijke opgave. Van de 45 combinaties in de basisronde wisten twaalf duo’s de barrage te bereiken. Onder de gesneuvelden in de eerste manche bevonden zich ook Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. Van der Vleuten en de dertienjarige zoon van Quidam de Revel gingen voortvarend van start, maar kregen te maken met een dure pechfout. Routiniers Ben Maher en Cella (v. Cento) kregen te maken met zestien onkarakteristieke springfouten en Abdullah al Sharbatly (Saoedie-Arabië) werd met nieuwe aanwinst Old Chap Tame geëlimineerd.

Nog altijd in topvorm

_SGA6199Rolf-Göran Bengtsson en zijn zestienjarige Casall Ask (v. Caretino) kwamen al vroeg in de barrage aan start. De Zweed heeft zijn hengst nog altijd in topvorm en in 34.91 seconden noteerde het koppel een messcherpe tijd. Daarmee lijkt de winnaar van het EK in 2011 opnieuw goede kaarten te hebben voor de Europese kampioenschappen van volgende maand (11 t/m 23 augustus). Alleen John Whitaker wist op eigen bodem in de buurt te komen van Bengtsson. Samen met krachtpatser Argento (v. Arko III) zette de Brit alles op alles om in eigen achtertuin de winst op naam te schrijven. Met 34.99 seconden kwamen ze net een fractie tekort en waren daarmee goed voor de tweede plaats. Simon Delestre (Frankrijk) en Qlassic Bois Margot (v. l’Arc de Triomphe) eisten de derde plaats op. Gerco Schröder en de meewerkende Glock’s Cognac Champblanc (v. Clearway) boekten met 39.71 seconden weliswaar vijf seconden achterstand op de winnaar, maar met slechts vier foutloze combinaties in de barrage mikte de Nederlander duidelijk op ‘safe’. Christian Ahlmann en Taloubet Z (v. Galoubet A) sloten aan op de vijfde plaats.

Scott Brash en Hello Sanctos (v. Quasimodo van de Molendreef) schreven onlangs nog de vijfsterren Grote Prijs van Aken en de GCT etappe van Estoril op naam. Ook vandaag leken zij af te stevenen op een overwinning. In zowel de eerste als tweede manche was het duo goed voor de snelste tijd, maar in de barrage maakte de combinatie een springfout, waardoor we hen terug vinden op de zesde plaats.

‘Gewoon een strakke ronde rijden’

Als achtste starter in summum van het vijfsterren concours was de strategie van Gerco Schröder duidelijk: “Ik wist dat er nog een aantal hele snelle, mogelijk snellere combinaties achter mij kwamen. Het plan was dan ook gewoon een strakke ronde te rijden.” De meervoudig Olympisch medaillist voegde daad bij woord en klokte een tijd die uiteindelijk goed zou zijn voor de vierde plaats.

Glock’s Cognac Champblanc kwam nergens in de buurt van het hout en bewees in deze LGCT zijn kwaliteit opnieuw. “Hij heeft al veel goede rondes laten zien, maar hij was hier ook echt in vorm. Hij gaf een heel goed gevoel”, vertelt Schröder na afloop.

Algemeen tussenklassement

GCT 2014 winnaar Brash neemt na deze wedstrijd de leiding over in het algemeen klassement. Met 274 prijkt de ruiter boven Luciana Diniz (246 punten). Christian Ahlmann volgt met 204 punten op de derde plaats, voor Rolf-Göran Bengtsson, die met de zege van vandaag het volle aantal punten binnenharkt. Sjeik Ali Bin Khalid Al Thani vinden we terug op een voorlopige vijfde plaats. Maikel van der Vleuten is met de 38ste plek beste Nederlander, terwijl Harrie Smolders zich op de 47ste plaats bevind. Gerco Schröder verdient vandaag de eerste GCT punten en mag aansluiten op de 52ste plaats.

De twaalfde etappe van de Global Champions Tour 2015 strijkt van 13 t/m 16 augustus neer in Valkenswaard.

Klik hier voor uitslagen.

Klik hier voor het algemeen tussenklassement.

Quote: KNHS

Foto: Stefano Grasso/LGCT

Reacties