GCT Doha: Scott Brash is de gevierde man, Schröder zesde

GCT Doha: Scott Brash is de gevierde man, Schröder zesde

0 27

Scott Brash heeft zijn droomjaar 2013 op zijn verjaardag bekroond met de winst in de GCT van Doha (Qatar). Het leverde hem met Hello Sanctos (foto, v. Quasimodo van de Molendreef) tevens de winst in de eindstand van de Global Champions Tour op. Christian Ahlmann werd tweede (190.000 euro) en Laura Kraut kwam op de derde plek terecht (123.500 euro).
Brash’ winst van vandaag was goed voor 148.500 euro, de overall zege voegde daar nog 294.500 euro aan toe, waarmee de 28-jarige Schot zichzelf 443.000 euro cadeau deed. De tweede plaats in de beslissende Grote Prijs van vandaag ging naar Ludger Beerbaum met Chiara (v. Contender), zijn landgenoot Marcus Ehning werd derde met de alweer 16-jarige Plot Blue (v. Mr. Blue).

Brash heeft ijswater in de aderen

Het drietal Brash, Beerbaum en Ehning vormde tevens de drie dubbel foutlozen van deze laatste Grote Prijs van het GCT-seizoen. In het prachtige, futuristische paardensportstadion van Al Shaqab, dat opnieuw slecht gevuld was met toeschouwers, beet Beerbaum het spits af in de finale. Hij zette druk op de rest door foutloos te eindigen in 43,83 seconden. Ehning moest vlug een streep zetten door zijn eventuele boze plannen. Met een vroege springfout van Plot Blue vergooide hij zijn kansen op de eindzege. De druk lag vervolgens op Brash. De Schot, die volgens zijn bondscoach Rob Hoekstra ijswater door de aderen heeft stromen, wist dat hij moest winnen om vanaf plek acht alsnog als eerste te kunnen eindigen in het overall klassement. Brash en superster Hello Sanctos lagen al snel onder de tussentijd van Beerbaum, hadden geluk bij het inkomen van de dubbelsprong, maar hielden met 43,17 seconden voldoende over op de eindstreep.
Brash die eerder dit seizoen tweede werd in Chantilly, derde in Estoril en vijfde in Londen bewaarde daarmee het beste voor het laatst in de GCT. Eerder dit jaar behaalde Brash met Hello Sanctos al teamgoud en individueel brons op het EK en wonnen ze de wereldbeker van Oslo.

Verrassende Van Paesschen

De Nederlanders bleven buiten de barrage. Wel streed zowel Gerco Schröder als Maikel van der Vleuten lang mee om de hoofdprijzen. Schröder eindigde na een springfout in de tweede omloop met vier strafpunten als zesde met London (v. Nabab de Rêve), Van der Vleuten kwam met VDL Groep Verdi (v. Quidam de Revel) met evenveel strafpunten, maar een langzamere tijd twee plaatsen lager terecht. Harrie Smolders was de derde Nederlander bij de beste achttien voor de winning round. Hij had vanaf plek elf in de tussenstand van de GCT nog een theoretische kans op de eindzege. Deze verdween als sneeuw voor Qatarese zon door drie springfouten van Exquis Walnut de Muze (v. Nabab de Rêve). Voor Smolders restte als beste Nederlander plek negen in het eindklassement, goed voor 19.000 euro.
De verrassing van de avond was het optreden van de 19-jarige Belg Constant van Paesschen met Citizenguard Toscan de Sainte Hermelle (v. Surcouf de Revel). Hij eindigde met een tijdfout als vijfde achter Christian Ahlmann en zijn ‘leenpaard’ Aragon Z (v. Askari). De tijdfout voor de Duitser bleek achteraf een dure te zijn en kostte hem door de winst van Brash ruim 100.000 euro.

Reactie Gerco Schröder

Het resultaat van Schröder was typerend voor de meeste wedstrijden van het laatste half jaar. London sprong opnieuw geweldig, maar kreeg net dat ene foutje teveel. Schröder: ‘Ja dat klopt wel. Hij sprong weer fantastisch. De eerste ronde was super en eigenlijk gold dat ook voor de tweede. De fout kreeg ik op de insprong van de dubbel. Echt een verklaring heb ik er niet voor. Ik kwam er voor het gevoel op een mooie vijf naar toe. Wel was deze dubbelsprong oxer-steil optisch wat lastig door de egale kleur. Toch is zesde zeker geen slecht resultaat. Ik ben best blij. Het was wel jammer dat er in deze fantastische accommodatie weinig publiek zat. Die mensen die er zijn leven enorm mee. De sport moet hier nog duidelijk groeien.’
Schröder zoekt het vanaf volgende week weer in koelere oorden en springt dan mee op het concours van Stockholm, waar onder andere de Top Ten Final op het programma staat. Voor toppaar London staan de Gucci Masters in Parijs als eerste evenement op de agenda.  (foto: Remco Veurink)

Klik hier voor de uitslag. 

Klik hier voor de eindstand van de GCT.

Bron: Hoefslag

Reacties