GCT: Diniz pakt met zinderende barrage dubbele zege

GCT: Diniz pakt met zinderende barrage dubbele zege

0 404

Tijdens de laatste wedstrijd van de Global Champions Tour 2015 (GCT) werd het eerste kaf van het koren al gescheiden door het lastige parcours in de eerste ronde. Veel ruiters kwamen niet uit met de lijnen of met de tijd die met 78 seconden redelijk strak stond. Het was Meredith Michaels-Beerbaum die met Fibonacci (v. For Feeling) de eerste foutloze ronde binnen de tijd reed. Scott Brash, die vanavond kans maakte op een hattrick (met de klassementszege in 2013 en 2014), gooide op de rug van Hello Sanctos (v. Quasimodo v. Molendreef) na eerst een aantal balken geschampt te hebben een balk eraf en moest daarna al nagelbijtend toezien of hij bij de beste vierfouters zou behoren om zo nog een kleine kans te maken om Doha te winnen. Naast de individuele wedstrijd had Brash ook de zege in het eindklassement niet meer in eigen hand.

Tussenklassement

_SGC5390Brash (279) stond in het tussenklassement met een nipt verschil op de nummer twee bovenaan. Maar de top drie had dit seizoen beduidend meer dan acht wedstrijden gereden en enkel de beste acht resultaten tellen mee.  Nummer twee Luciana Diniz (277, foto) had evenals Brash 14 van de 15 wedstrijden meegereden. Zij werd dit seizoen eerste in Wenen en Madrid én vorig jaar werd ze tweede in Doha, zag in de eerste ronde haar kansen schoon en ging ogenschijnlijk rustig van start. Met de vos Fit For Fun (v. For Pleasure) reed zij met volledige controle de snelste tijd van 74.97 seconden en ging daarmee aan de leiding in de eerste ronde. De Zweed Rolf-Göran Bengtsson (derde met 269) met Casall ASK (v. Caretino) werd in een tijd van 77.33 seconden tweede in de eerste ronde. De Britse Brash behoorde na de laatste deelnemer nog net bij de groep die door mocht naar de tweede ronde.

De nummer vier Simon Delestre (255) in het tussenklassement had een balk en behoorde ook niet tot de beste vier fouters en moest dus afscheid nemen van de wedstrijd.

Tweede ronde

Scott Brash moest in de tweede ronde, waarin de tijd wat ruimer stond, als eerste van start. Het leek erop alsof hij het bij de vier fout uit de eerste ronde kon laten, maar op de voorlaatste hindernis ging er alsnog een balk af. Opnieuw zou het aan de overige deelnemers liggen of Brash klassementsleider zou blijven. Uiteindelijk zou Brash niet in de top vijf eindigen waardoor hij geen punten meer zou verzamelen. En met de tweede foutloze ronde van Diniz werd duidelijk dat de hattrick er voor Brash niet meer in zat. Rolf-Göran Bengtsson met Casall ASK (v. Caretino) bleef eveneens foutloos, waardoor hij samen met Diniz, Meredith Michaels-Beerbaum en thuisrijder Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani met First Devision (v. Andiamo) naar de barrage ging.

Brons in het eindklassement voor Scott Brash stond reeds vast. De overwinning zou gaan tussen Bengtsson, maar dan moest hij sowieso eerste worden. Diniz zou dan wel vierde moeten worden, met een minimale derde plaats zou ze al de winnaar zijn. Diniz heeft echter al eerder laten zien voluit te willen rijden. Michaels-Beerbaum en Al Thani maakten nog kans op de zege in de individuele wedstrijd en daarmee zou de barrage zeer spannend gaan worden. Vier ruiters die in de eerste twee rondes hebben laten zien dat ze op het scherpst van de snede kunnen rijden. Zowel de zege in de individuele wedstrijd als in het eindklassement was nog onbekend.

Zinderend barrage

Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani ging als eerste van start en wilde uiteraard voor een podiumplaats gaan, maar in de laatste gedeelte van de barrage gingen er toch twee balken naar beneden. Michaels-Beerbaum was met een foutloze ronde al zeker van een podiumplaats, maar wist met 36.55 seconden toch een scherpe tijd neer te zetten. Het was dus aan Bengtsson om sowieso die tijd te verbeteren én vervolgens moest hij ook sneller zijn dan Diniz. Hoewel het er even op leek dat de Zweed een snellere tijd neer zou zetten, stond de teller toch pas stil op 37.01 seconden. Daarmee lag de individuele en einduitslag compleet in de handen van de Portugese Diniz en haar elfjarige Fit for Fun. In het eerste gedeelte van de barrage leek Diniz iets trager en op de een-na-laatste hindernis gaf ze haar paard nog flink extra been. In volle galop reed ze in laatste lijn naar de hindernis en wist nog tijd af te snoepen van Michaels-Beerbaum. Diniz werd hiermee eerste in de individuele wedstrijd in een tijd van 36.10 seconden. Michaels-Beerbaum werd tweede en Bengtsson moest genoegen nemen met de derde plaats.

Eindklassement
_SGB0596
Geen hattrick voor Scott Brash

In het eindklassement van de GCT eveneens winst voor Diniz (288), Brash (279) op de tweede plaats en Bengtsson (277) pakt de derde positie. Zowel Brash als Diniz hebben in de GCT van 2015 driemaal de zege op hun naam weten te zetten. Dinez geëmotioneerd: ‘Ik kan alleen maar God, het publiek en iedereen die mij gesteund heeft bedanken. Dat is alles wat ik op dit moment kan zeggen. Dankjewel.’ Diniz kon kiezen uit twee paarden, de schimmelruin Winningmood (v. Darco) waarmee ze in Madrid won maar koos uiteindelijk voor de vosmerrie Fit for Fun waarmee ze in Wenen won. ‘Ik vond het lastig om een paard uit te kiezen, maar ik heb uiteindelijk gekozen met mijn hart’. De zege in de Grote Prijs leverde Diniz 148.500 euro op, waarbij ook nog eens 294.500 euro komt voor de winst in het totaalklassement.

Harrie Smolders (tweede in Wenen) met Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) behoorde in de eerste ronde tot de betere vierfouters en mocht door naar de tweede ronde. In tweede ronde kwam er vier fout bij en werd uiteindelijk twaalfde. In het eindklassement is Smolders als beste Nederlander 17de geworden met 124 punten.

Klik hier voor de uitslag van de individuele wedstrijd.

Klik hier voor de uitslag van het eindklassement.

Foto’s: Stefano Grasso/LGCT

Vergelijkbare artikelen

Reacties