St. Gallen: Toppaard van Staut aangevallen door hengst

St. Gallen: Toppaard van Staut aangevallen door hengst

0 5314

Een even bizarre als tragische gebeurtenis houdt de gemoederen van met name de Franse en Zwitserse springruiters bezig. In de nacht van zaterdag op zondag ontsnapte op het CSIO St. Gallen de hengst Otello du Soleil van Romain Duguet uit zijn box en heeft zich vervolgens toegang verschaft tot de box van Quismy des Vaux HDC van Kevin Staut. De merrie raakte gewond en ook de paarden in de naastgelegen stallen waren in paniek, zo werd de volgende ochtend ontdekt. Nooit eerder is zoiets gebeurd tijdens een wedstrijd.

‘Hoe groot de schade echt is, is afwachten’

‘De box zat onder het bloed’, vertelt Staut. ‘Rechtsvoor en –achter had Quismy verwondingen en een knie is twee keer zo dik als normaal. We moeten wachten tot de zwelling is geslonken; dan kunnen we pas echt zien wat de schade is.’ Volgens teamarts Jérôme Thévenot is de elfjarige dochter van Dollar de la Pierre minstens drie tot zes maanden uitgeschakeld. Als het kraakbeen een opdonder gehad heeft, is het zelfs niet ondenkbaar dat ze nooit meer in de sport terugkeert.

Vanmorgen, een dag later, ging het al beter met de merrie. Ze beweegt bijna normaal in stap en in draf. Op de vraag of de merrie ook gedekt is tijdens de nachtelijke aanval van Otello, is pas over tien dagen duidelijkheid. ‘De merrie is niet intern onderzocht, om haar niet nog meer te beschadigen. Ze heeft zich wel verdedigd; Otello had verwondingen aan zijn hoofd en op zijn borst’, legt Staut uit.

‘Veiligheid is FEI-kwestie’

‘Hoe kan zoiets gebeuren, zonder dat ook maar iemand het heeft gemerkt? Dit soort dingen mogen natuurlijk nooit gebeuren’, vraagt een aangedane eigenaresse Emmanuèle Perron-Pette van Haras des Coudrettes zich af. ‘Thuis, onderweg en op concours wordt er altijd zoveel zorg besteed aan de veiligheid van de paarden; hoe is het mogelijk dat ze dan op zo’n topconcours, zonder toezicht, in niet al te stevige boxen, hengsten en merries naast elkaar zetten, in een periode dat de hengsten toch al snel opgewonden raken? Tijdens de intake was ons verteld dat er elke drie kwartier gesurveilleerd zou worden. Maar Quismy en Otello werden pas ’s morgens samen in een box aangetroffen’, klaagt Perron-Pette.

Ondanks de excuses van de voorzitter van het CSIO St. Gallen en van Romain Duguet, denkt zij dat dit incident de aanzet gaat worden voor een collectief bewustzijn. ‘Het is echter aan de FEI om snel in te grijpen en ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt. De veiligheid van de peperdure paarden moet boven alles gaan’, is Perron-Pette van mening.

GrandPrix-Replay/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties