Finale GMB-competitie

Finale GMB-competitie

0 27

De finale van de GMB- wintercompetitie voor de zesjarige springpaarden leverde gisteren aan het begin van de avond een zeer spannende strijd op. Slechts zes van de 39 combinaties hadden het selectieve basisparcours foutloos afgelegd . Favoriet Anne van Vulpen, één van de snelste amazones van het circuit, maakte haar faam opnieuw waar. Met Watch Me Society (v.Cantos) was de Utrechtse zestiende van een seconde sneller dan de lokale favoriet Ernst Vreeswijk met de zelfgefokte Wilkins (v.Lupicor).

Diezelfde ochtend had Anne van Vulpen met dezelfde merrie overigens al de Robert Muntel Financial Consultancy Prijs voor jonge paarden gewonnen.

De finale van de GMB Jonge Springpaarden competitie, die vanmiddag (zaterdag 16 januari) in Zwolle een vervolg krijgt voor de vier- en vijfjarige paarden, wordt volgens de beoogde nieuwe KNHS-norm beoordeeld. De competitie wordt voor het tweede jaar gehouden en trekt veel belangstelling van ruiters, eigenaren, handelaren en fokkers. Vijf selectiewedstrijden hebben kwaliteitsvolle springpaarden naar voren gebracht die zich geselecteerd hebben voor deze finale.

De KNHS heeft afgelopen jaar met een aantal deskundigen uit de springsport bij elkaar gezeten om te komen tot een nieuw type beoordelingsprotocol. Het aantal van twee cijfers dat tot nu toe werd gegeven, is daarbij uitgebreid naar vier cijfers. Naast de aanleg als springpaard en het gaan tussen de hindernissen, wordt ook de kwaliteit van de galop en de wijze van rijden van de ruiter meegenomen.

De wedstrijd in Zwolle is een pilot voor deze nieuwe manier van beoordelen. “Het is van groot belang voor de ontwikkeling van jonge paarden dat ruiters het paard op correcte en verantwoorde wijze opleiden en voorstellen. Met een cijfer voor de wijze van rijden worden de ruiters hiertoe gestimuleerd”, licht Van der Schans toe.
Tijdens de finales in Zwolle gebruiken de juryleden Johan Heins en Wim Schröder voor de eerste keer het nieuwe protocol, waarbij op het scorebord de cijfers van de verschillende beoordelingcriteria voor het publiek zichtbaar zullen worden.

 

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties