Levende legende Jeroen Dubbeldam wint GOUD!

Levende legende Jeroen Dubbeldam wint GOUD!

0 4397

Het oranje goudhaantje doet het gewoon opnieuw. Alsof de tijd heeft stil gestaan sinds zijn briljante prestatie op de wereldruiterspelen in Caen (2014) wint Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P. (v. Rash R) weer goud. Het zilver ging naar de Belg Grégory Wathelet met Conrad de Hus (v. Con Air), het brons was voor de Fransman Simon Delestre met Ryan des Hayettes (v. Hugo Gesmeray). Jur Vrieling werd sterk vijfde met VDL Zirocco Blue N.O.P. (v. Mr. Blue), Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v. Quidam de Revel) eindigen als veertiende.

Het was alsof de hindernissen op schamele hoogte stonden. Zo stuurde de voormalig Olympisch kampioen, regerend tweevoudig wereldkampioen en Europees teamkampioen Zenith foutloos rond door beide manches van vandaag. In de eerste omloop beet menige combinatie zich stuk op de moeilijke opgaven van parcoursontwerper Frank Rothenberger. Met name de afstand tussen de 3m40 brede sloot en de opvolgende driesprong bleek een scherprechter. Net als in de landenwedstrijd was Zenith niet van plan om zich zonder slag of stoot in de ring te begeven. Steigerend en achteruit lopend ging de zoon van Rash R het gevecht aan met zijn ruiter. Dubbeldam bleef echter kalm en toonde op en top horsemanship door het paard met rust alsnog de ring in te bewegen. De concentratie was snel terug en met een sterk staaltje ruiterij voltooide de man uit Weerselo het parcours.

Koploper Sergio Alvarez Moya (Spanje) boekte vervolgens een kostbare fout met zijn attente Carlo, waardoor Dubbeldam aan kop ging van het klassement. Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. (v. Mr. Blue) kregen een pechfout te verduren op de tweede hindernis, terwijl Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v. Quidam de Revel) acht strafpunten bijgeschreven zagen.

Briljantie ten top

In de tweede omloop revancheerde ‘Vleut’ zich door een uitstekende foutloze ronde te noteren. Met een eindtotaal van 13.85 strafpunten was er voor hen de uiteindelijke veertiende plek. Ook Vrieling en Zirocco hielden het hout boven, maar kregen wel een tijdstrafpunt op het conto. De druk werd nog even op Dubbeldam gezet toen Wathelet zijn tweede nulrondje met zijn Holsteinse geweldenaar neerzette, maar deze druk lijkt op het fenomeen uit Weerselo geen vat te krijgen. Zijn moment was daar en hij greep het met Zenith. Een steilsprong rammelde gevaarlijk in de lepels, maar bleef liggen. Met knap schakelwerk en uiterste controle wist het duo het parcours opnieuw zonder problemen te voltooien. Een totaal van slechts 3.68 strafpunten en de enige combinatie zonder springfout betekende goud! Een onnavolgbare prestatie voor de nuchtere ruiter, die zich net als in Caen wederom geëmotioneerd toonde.

Geschiedenisboekjes

Het resultaat was er ook een voor de geschiedenisboekjes. Dubbeldam volgt na 38 jaar Johan Heins op als laatste Europese kampioen van Nederlandse bodem. Voor de laatste ruiter die zowel de Olympische, wereld- als Europese titel wist te veroveren, moeten we zelfs terug naar de jaren vijftig toen de Duitser Hans Günther Winkler heerste. De Fransman Eric Navet was in 1991 de laatste die naast de wereldtitel (1990) het jaar erna ook de Europese titel won. Hij werd echter nooit Olympisch kampioen en voorzag zijn twee titels ook niet van twee gouden teammedailles.
Dankzij het goud van Dubbeldam won Nederland tevens het medailleklassement op dit EK en dat was voor ons land voor het eerst in de geschiedenis op een gecombineerd paardensportkampioenschap.

Lees hier de eerste reactie van Jeroen Dubbeldam.

Klik hier voor de indviduele einduitslag. 

Hieronder het liveverslag zoals dat vandaag op onze site te volgen was:

Tweede manche

Jeroen Dubbeldam en Zenith moeten het EK-huzarenstukje van Nederland afmaken. Met 2.68 strafpunten kan de combinatie zich een tijdfout permitteren. De donkere steilsprong wordt aangeraakt, maar blijft als door een wonder op zijn plek. In een volmaakt ritme en perfecte controle blijft Dubbeldam rustig doorrijden richting de finish. Nog twee hindernissen en dan komt de ontlading. Ja! Jeroen Dubbeldam mag zich na tweevoudig wereldkampioen ook nog eens Europees kampioen noemen!

Gregory Wathelet en Conrad de Hus gaan op jacht naar een medaille. De Belgische combinatie bleef eerder al fantastisch foutloos en ondanks dat hier en daar een balk rammelt, blijft het allemaal liggen. Dit betekent een zilveren medaille voor Wathelet!

Sergio Alvarez Moya en Carlo gingen voor aanvang van de eerste omloop nog aan de leiding, maar de Spaanse combinatie maakte in de eerste omloop een dure fout. De altijd attente Carlo toont nog zeer fris en gretig. De inmiddels beruchte Liverpool wordt moeiteloos overwonnen, maar de brede oxer voor de muur kost hen een fout. 9.47 strafpunten voor Moya.

Simon Delestre en Ryan des Hayettes moeten de eer van de Fransen redden. Met 6.67 strafpunten scheelt het minder dan een balk met Jeroen Dubbeldam. De scores van de bovenste vier liggen dus zeer dicht bij elkaar. De vosruin steekt hier en daar gevaarlijk de benen tussen de balken. Met een strafpunt voor tijdsoverschrijding komt voor hen het eindtotaal op 7.67 strafpunten.

Pénélope Leprevost en Flora de Mariposa waren in de openingsrubriek van dit EK de beste combinatie. De Franse combinatie komt af en toe dicht onder de sprong, maar weet zich toch iedere keer opnieuw te redden. Een foutloze ronde en met exact 8 strafpunten gaan zij aan de leiding.

Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. ontvingen een pechfout op hindernis twee in de eerste ronde. Op de driesprong rammelt de laatste hindernis, maar alles blijft liggen. De schimmel lijkt nog over voldoende vermogen te beschikken. Geen springfouten, maar een strafpunt wegens tijdsoverschrijding brengt het eindtotaal op 9.29 strafpunten. Een prima rit voor het duo.

Ludger Beerbaum en Chiara maakten in de eerste omloop een fout op de sloot. Nu gaat het al mis op de eerste hindernis! Een misrekening laat de balk rammelen en die komt ook inderdaad omlaag. Het duo weet de focus terug te vinden, maar het EK is ook voorbij voor deze combinatie. 12.75 strafpunten.

Joe Clee en Utamaro d’Ecaussines komen in de problemen op de Liverpool, een tweevoudige overbouwde sloot. De kleine Utamaro aarzelt even op de tweede hindernis en knalt vervolgens dwars door de hindernis heen. Met 5 strafpunten bijgeteld een deceptie voor de Brit.

Landgenoten Christian Ahlmann en Taloubet Z verschijnen direct na Michaels-Beerbaum in de ring. Het publiek is muisstil terwijl de combinatie zonder kleerscheuren door de finish galoppeert. 9.56 strafpunten in totaal.

Thuisamazone Meredith Michaels-Beerbaum is ultrapopulair en zeker op eigen bodem. De handen gaan dan ook wederom flink op elkaar. In het zadel van de reusachtige over oneindig vermogen beschikkende Fibonacci komt de Duitse moeiteloos door de Liverpool hinderniscombinatie. Een uitstekende nulronde voor Meredith en met 10.09 strafpunten neemt zij de leiding over.

Kevin Staut (Frankrijk) en Reveur de Hurtebise waren in de eerste manche goed voor de eerste nulronde. Ook in de tweede omloop blijft alles keurig boven.

De 19-jarige Bertram Allen verschijnt met Molly Malone V als laatste combinatie voor Ierland in de ring. Met uiterste precisie stuurt Allen zijn schimmel door de driesprong en de imposante steilsprongen. Een knappe ronde zonder springfouten, maar toch een tijdstrafpunt erbij. De eindscore van Bertram bedraagt 14.06 strafpunten.

Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. ontvingen acht strafpunten in de eerste manche. Van der Vleuten is dan ook uiteraard op zoek naar revanche. Hier en daar worden balken getoucheerd, maar het hout blijft nog boven. Een keurige foutloze ronde voor het Nederlandse duo, waarmee zij met een flinke bok en 13.85 strafpunten afscheid nemen van dit EK.

Denis Lynch en All Star melden zich namens Ierland. Direct volgt een inschattingsfout op de eerste hindernis, met een balk in de benen tot gevolg. Diverse andere hindernissen rammelen, maar blijven verder intact. Vier strafpunten en een totaalscore van 14.45 strafpunten.

Douglas Lindelöw staat met Casello momenteel op 14.84 strafpunten en het duo moet dus flink aan de bak. De vos toont nog opvallend fris, maar komt niet goed uit op de steilsprong na de muur. Daardoor maakt de combinatie onvoldoende hoogte en boekt een fout. Met nog een tijdstrafpunt eindigt het duo op vijf strafpunten en 19.84 strafpunten in totaal.

Jaroslaw Skrzyczynski mag voor Polen met Crazy Quick vijf strafpunten bijtellen, waarna Henrik von Eckermann en Cantinero de baan betreden. De Zweed weet het hoofd koel te houden en voltooit de ronde foutloos!

Na een superspannende eerste manche, waarbij Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling teleurstellend presteerden, maar Jeroen Dubbeldam de Nederlandse eer hoog hield met een geweldige foutloze ronde, gaat de tweevoudig wereldkampioen aan kop in het tussenklassement. De 25 combinaties verschijnen wederom in omgekeerde volgorde aan start voor het tweede gedeelte. Daniel Deusser zal voor Duitsland niet meer in de ring komen. Zijn Cornet d’Amour blijkt na de rit bloed aan de flanken te hebben, waardoor diskwalificatie volgt voor het duo. Ben Maher (Engeland) en Eduardo Alvarez Aznar (Spanje) laten eveneens verstek gaan.

Eerste omloop

Koplopers Sergio Alvarez Moya (Duitsland) en de attente Carlo zijn de laatste starters in deze manche. De combinatie gaat vol gas over de sloot, maar komt, net als veel voorgaande combinaties, niet voldoende terug voor de driesprong. Het eerste obstakel komt naar beneden en met vier strafpunten voor Moya gaat Jeroen Dubbeldam aan kop!

Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. moeten het gaan doen voor Nederland. Zenith weigert, net als bij de landenwedstrijd, de ring te betreden en steigert diverse keren. Uiteindelijk lukt het Jeroen om zijn paard toch onder controle te krijgen. De omroeper maant het publiek tot rust en Jeroen kalmeert Zenith, terwijl de klok al loopt. De focus is terug en het eerste gedeelte verloopt zonder problemen. Zowel de sloot en de tricky driesprong worden moeiteloos overwonnen. Op superieure wijze maakt het duo korte metten met het loodzware parcours. Met slechts 2.68 strafpunten gaat Dubbeldam aan de leiding!

Zwitser Romain Duguet komt aan start met Quorida de Treho. De apart springende Quorida slaat de achterbenen de laat uit op de tweede hindernis van de driesprong, waardoor de balk valt. Daarna nog een fout op de laatste lijn. Acht strafpunten.

Pénélope Leprevost en haar razendsnelle Flora de Mariposa gaan onstuimig van start. Na het gas geven op de sloot krijgt de Franse amazone haar paard niet meer goed in het gareel voor de driesprong. Een fout op de eerste sprong. Verder blijft alles liggen. Eveneens vier strafpunten voor dit duo.

Het is de beurt aan Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. De zoon van Mr. Blue maakt direct een pechfout op hindernis 2, waar tot nu toe nog niet eerder problemen op waren. De tricky driesprong blijft knap overeind. Met 77.96 seconden blijft het duo nipt binnen de tijd. Een tussenscore van 8.29 strafpunten.

Ludger Beerbaum en Chiara zijn de hoogst geklasseerde Duitse combinatie in dit koningsnummer. Chiara rekt zich niet genoeg uit voor de sloot, waardoor een fout wordt geboekt. De eerste hindernis van de laatste lijn rammelt gevaarlijk, maar blijft overeind. Met vier strafpunten lijkt ook een medaille voor Duitsland ver weg.

Voor België mag voormalig Gregory Wathelet een poging wagen. In het zadel van de tienjarige Conrad de Hus overwint de Belg met veel schakelvermogen de driesprong. Een fenomenale foutloze rit van Wathelet zorgt ervoor dat het duo met 5.04 strafpunten momenteel aan de leiding gaat.

Ben Maher en Diva II als eerste combinatie in de baan voor Engeland. De driesprong is duidelijk de scherprechter, want ook deze routinier maakt een fout op deze combinatiesprongen. Deze keer is het ’t tweede obstakel dat voor problemen zorgt. Hierna volgt nog een fout, waarna de ruiter afdruipt met acht strafpunten.

Christian Ahlmann en Taloubet Z gaan aan de slag namens Duitsland. De combinatie kan na de sloot niet voldoende terugkomen en maakt eveneens een kostbare fout op de moeilijke lijn met de driesprong. Ook voor hen vier strafpunten.

Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. als eerste duo in de baan voor Oranje. De jonge routinier kijkt in opperste concentratie rond en spoort dan zijn paard aan voor de klus. De tricky hindernis 3 wordt zonder problemen overwonnen. Verdi springt te plat over de eerste hindernis van de driesprong, waarna de bovenste balk naar beneden klapt. Ook in de laatste lijn valt het hout, waardoor het duo vandaag acht strafpunten mag bijtellen en met 13.85 in theorie geen kans meer maakt op een podiumplek.

De handen gaan op elkaar voor Meredith Michaels-Beerbum en Fibonacci. De Duitse stuurt haar tienjarige grootramige Fibonacci de ring binnen. Met enorm vermogen springt de schimmel over de sloot, maar daardoor kan Meredith haar paard niet meer op tijd terug nemen voor de driesprong. Daar maakt de combinatie dan ook een fout.

Simon Delestre en Ryan des Hayettes staan voor Frankrijk momenteel op de vijftiende plaats. In vliegende vaart weet Delestre zijn kleine vos door het parcours te sturen, waarbij al het hout boven blijft en Delestre flink omhoog klimt in het tussenklassement.

Denis Lynch en All Star verschijnen alsnog in de baan. De Ier stuurt zijn krachtig springende Argentinus-zoon foutloos door het eerste gedeelte van het parcours, maar maakt een misrekening op de derde hindernis van de driesprong.

Andreas Schou (Denemarken) en Lenardo der Kleine boeken een uitstekende foutloze ronde, waardoor zij momenteel virtueel de leiding nemen.

Voormalig wereldbekerwinnaars Daniël Deusser en Cornet d’Amour betreden als eerste thuiscombinatie de baan. Ook zij maken een fout op de tweede hindernis van de driesprong, wat aangeeft dat de afstanden tussen deze obstakels erg lastig valt. Even later valt er opnieuw hout naar beneden, waardoor zij met acht strafpunten definitief van het podium geschrapt kunnen worden.

Het Ierse wonderkind Bertram Allen en toppaard Molly Malone V zouden in theorie weinig moeite moeten hebben met dit parcours. Na de drie voorgaande parcoursen oogt de AES schimmelmerrie nog altijd gretig. Wegens een vroege afstand op de eerste hindernis van de driesprong, komt de combinatie niet goed uit op de tweede hindernis en klapt een balk naar beneden. Vier strafpunten.

Inmiddels is het gaan regenen. Denis Lynch (Ierland) en All Star zouden nu in de baan moeten verschijnen, maar laten vooralsnog verstek gaan.  Douglas Lindelöw en Casello zijn de tweede combinatie voor Zweden. Het duo maakt een fout op de FEI oxer, maar komt verder moeiteloos door het parcours. Wegens tijdsoverschrijding noteert Lindelöw vijf strafpunten.

Fransman Kevin Staut en de sBs gefokte Reveur de Hurtebise HDC gaan gecontroleerd van start. Na de reusachtige sloot van 4.20 meter is het flink terugnemen voor de tricky driesprong. Ook deze worden door de combinatie goed gereden. Staut en Reveur zijn goed voor de eerste foutloze ronde van vanmiddag.

Henrik von Eckermann en Cantinero trappen af. De Zweed kreeg direct in het begin al een te maken met een pechfout op hindernis 3, een oxer met schuine balken.

Vanmiddag om 16:00 uur ging het koningsnummer, de individuele springfinale van start als afsluiter van dit gecombineerde EK in Aken. Na de prachtige gouden medaille in de landenwedstrijd, mogen drie Nederlandse combinaties zich vanmiddag melden voor de laatste wedstrijd. Parcoursontwerper Frank Rothenberger heeft opnieuw voor een flinke opgave gezorgd, met als klapper een zeer moeilijke laatste lijn met een oxer van maar liefst 2 meter breed. De toegestane tijd in de eerste omloop is 78 seconden.

De beste 25 ruiters zullen in omgekeerde volgorde de baan betreden, wat betekent dat Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. als veertiende combinatie in de ring komen, gevolgd door Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P met startnummer 21. Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. staan momenteel op de tweede plaats en verschijnen dus als één na laatste duo in de baan. Spanjaard Sergio Alvarez Moya gaat met Carlo momenteel aan de leiding.

Foto: Remco Veurink

 

Reacties