FEI verliest ook hoger beroep tegen Global Champions League

FEI verliest ook hoger beroep tegen Global Champions League

0 506
FEI voorzitter Ingmar De Vos

De rechtbank van Brussel heeft het hoger beroep van de FEI tegen de beslissing van de Belgische mededingingsautoriteit om ruiters en paarden een sanctie op te leggen wanneer zij aan start komen tijdens de Global Champions League, definitief verworpen. Dit werd vandaag bekend gemaakt.

De beslissing betekent dat de ruiters de vrije keuze hebben om mee te doen aan de GCL-wedstrijden, waarin teams strijden om groot prijzengeld op spectaculaire locaties over de gehele wereld. In juni 2015 dienden organisatoren Jan Tops en Frank McCourt een klacht in bij het Brusselse Hof van Beroep, om het feit dat de FEI de mededingingswet schond. De FEI stond namelijk niet toe dat ruiters en paarden meedoen aan wedstrijden die niet door de FEI zijn goedgekeurd onder het mom van een “exclusiviteitsclausule”, en de GCL-wedstrijden worden niet door de FEI erkend. Het Brusselse hof besloot tijdens de zitting om de “exclusiviteitsclausule’ op te schorten, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn dat de overige wedstrijden, waaronder de FEI Nations Cup, schade zouden ondervinden door de Global Champions League.

‘We zijn uiteraard teleurgesteld dat de rechtbank ons verzoek om de eerder gemaakte beslissing terug te dragen. Dit is echter slechts een fase in het grotere proces,’ aldus FEI President Ingmar de Vos. ‘De echte procedure is nog niet begonnen en we blijven doorstrijden tegen deze liga. Deze belsissing druist in tegen het onderzoek van de Europese Commissie bij vergelijkbare problemen. De FEI heeft dit probleem dan ook aangekaart bij het IOC en andere internationale sportfederaties, aangezien veel van onze collega’s in de sportwereld te maken hebben met problemen rondom de Europese competitiewet. We zijn het er over eens dat we dit reglement nodig hebben om onze sport, haar integriteit en onze atleten te beschermen. ‘Commerciele doeleinden mogen nooit de sportiviteit in de weg staan.’

Hoewel de beslissing in dit hoger beroep betekent dat de FEI haar ruiters en paarden geen boete of schorsing mag opleggen, heeft de uitspraak niets te doen met de officials. Onlangs werd namelijk bekend dat de FEI alle officials die werkzaam zijn voor de Global Champions League, een schorsing van zes maanden per wedstrijd op legt.

Bron: Hoefslag/FEI

Foto: FEI

Reacties