FEI reageert op diskwalificatie: “Protocollen correct gevolgd”

FEI reageert op diskwalificatie: “Protocollen correct gevolgd”

0 351
stijgbeugel

De FEI heeft een verklaring vrijgegeven over de acties van haar officials tijdens de zeer controversiële diskwalificatie van Bertram Allen en Quiet Easy, welke afgelopen maandag plaatsvond na de Grand Prix in London Olympia.

De diskwalificatie van Alen werd gevolgd door een storm van media-aandacht. Petities en Facebookgroepen werden opgericht om de springruiter te steunen. Ook collega ruiters betuigden hun steun en meldden dat zij vinden dat de reglementen aangepast moeten worden. De FEI generaal secretaris Sabrina Ibáñez gaf de volgende verklaring aan de pers:

“Ik heb absoluut geen twijfel dat de protocollen omtrent bloed op het paard correct zijn gevolgd bij London Olympia op maandagavond. Natuurlijk heeft dit incident een grote discussie op social media gestart, aangezien Betram Allen anders de Grand Prix zou hebben gewonnen. Er is daardoor een grote hoeveelheid sympathie voor hem. Maar de FEI officials waren in Olympia – zoals ze bij ieder evenement dat onder de FEI regels valt – aanwezig om een eerlijk en gelijk speelveld te verzekeren, en om het welzijn van de paarden te bewaken. Er werd bloed aangetroffen op de flank van Betram Allens paard en dat resulteerde in verplichte diskwalificatie, zoals ook in de FEI Springregels staat. De situatie werd gemeld aan de grondjury en de FEI steward, welke de normale controle na de competitie had verricht. De diskwalificatie werd aan Bertram Allen persoonlijk meedegedeeld door de President van de grondjury en de buitenlandse jury. Laat mij duidelijk zijn, de diskwalificatie betekent niet dat hij ook maar enige intentie had om zijn paard te verwonden, maar het is cruciaal dat de regels uitgevoerd worden zodat het paardenwelzijn beschermd blijft. Het is erg gemakkelijk voor een sportofficial om bekritiseerd te worden wanneer hij gewoon zijn baan uitvoert. Alles is goed afgehandeld in Olympia, en ook volgens de regels. Maar er is geen twijfel dat het een ongelukkig einde was van een prachtig evenement.”

De desbetreffende regel die Allen overschreden had was de volgende:
FEI Springregel Artikel 242.3.1.: Verplichte diskwalificatie.
3.1. Paarden die bloeden op de flank(en), in de mond of neus, of die tekenen hebben van excessief spoor- of zweepgebruik ergens op het paard.

Foto: Remco Veurink
Bron: FEI / Hoefslag

Reacties