FEI aan IJRC: ‘Daarom drie in plaats van vier teamleden’

FEI aan IJRC: ‘Daarom drie in plaats van vier teamleden’

0 747
Het Nederlandse springteam.

Vorige week reageerde de International Jumping Riders Club (IJRC) op de FEI-voorstellen voor een nieuwe Olympisch format. Met name met het idee om teams uit drie in plaats van vier ruiters te laten bestaan was de IJRC het niet eens. 

Het antwoord van FEI-voorzitter Ingmar DeVos kwam snel. In zijn brief, gericht aan de voorzitter van de IJRC Christina Liebherr, legt hij uit waarom de FEI gelooft dat het belangrijk is het aantal landen aan de Olympische Spelen uit te breiden, terwijl het aantal teamleden wordt teruggebracht naar drie, met een reserveruiter.

Devos laat weten dat hij de reactie en betrokkenheid van de IJRC op prijs stelt en ook het feit dat ze positief staan ten opzichte van verandering met als doel de paardensport op de Olympische kalender te houden.

Groei van de sport

Hij geeft in samenspraak met John Madden, de voorzitter van het FEI Jumping Committee een reactie. De IJRC refereerde aan het aantal actieve paardensportfederaties, maar volgens de FEI laat zij dan de groei die de sport de afgelopen decennia gemaakt heeft buiten beschouwing. ‘Al die landen verdienen een kans zich te kwalificeren’, aldus de FEI.

De Olympische Agenda 2020 gaat uit van de evaluatie van de sport aan de hand van het aantal competities. Dat zijn er twee (als het om het springen gaat) de team- en de individuele strijd. Die wedstrijden worden uitgezonden in alle landen die meedoen.

Bij door de IJC voorgestelde deelname van 12 tot 14 landen wordt het aantal uitzendingen tot die landen beperkt, immers, geen enkel land zal een sport uitzenden waaraan geen landgenoten deelnemen. Ook hier moet volgens de FEI de groei van de sport wereldwijd in acht genomen worden.

Drie ipv vier

Het IJRC sprak met name over paardenwelzijn die in het gedrang zou komen als er slechts met drie combinaties per land gestart mag worden. De FEI ziet het juist als een garantie voor het paardenwelzijn dat tot op het laatste moment (tot het moment dat de wedstrijd begonnen is) de ‘vierde man’ ingezet mag worden.

Een land kan tot op het laatste moment bepalen welke vier combinaties van start gaan. Dit gegeven ziet de FEI als cruciaal. Nog altijd is een team van vier combinaties nodig die naar de Spelen afreizen: drie die écht van start gaan in de wedstrijd, en één reserve.

Schrapresultaat

De FEI weerlegt het feit dat de competitie minder spannend wordt als het slechtste resultaat niet meer meetelt. ‘Het blijft voor elk team hetzelfde. Geen enkele sport gebruikt het systeem dat een mindere score niet meegerekend wordt.’ Ook het argument dat de kwaliteit van de sport gewaarborgd moet blijven door de landen van de Europese Divisie 1 van de FEI Nations Cup deel te laten nemen, is niet relevant, aldus de FEI. ‘Aan de Nations Cup Finale doen 18 landen mee, dat betekent dus dat meer dan 12 of 14 landen het niveau aankunnen.’

Over de voorstellen wordt morgen in Tokio, tijdens de Algemene Ledenvergadering van de FEI, gestemd.

Brief van de FEI aan de IJRC.

IJRC/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 18)

Reacties