Ersinaa uitschieter bij IBOP Warga

Ersinaa uitschieter bij IBOP Warga

Bij de W.B. Stables in het Friese Warga beoordeelden Henk Dirksen en regio-inspecteur Bart Henstra vandaag elf springmerries en vijf dressuurmerries die hun IBOP aflegden. Hiervan slaagden er respectievelijk zeven en vier, mooie slagingspercentages dus in beide fokrichtingen.

De kersverse elitemerrie Ersinaa (Emilion uit Ambersinaa elite IBOP-spr van Indoctro, f/g S. van der Meer uit Surhuisterveen en I.G.R. van der Meer uit Lucaswolde) zette een zeer goede test neer en slaagde met 84 punten. ‘Dit is een bloedpaard met een extra galoppade’, aldus Bart Henstra over de merrie uit de moederlijn van het Grand Prix-springpaard Sietse (v. Monaco) van de Italiaan Licinio Grossi. ‘Ze galoppeert met heel veel balans, actief en met ruimte en kan daarin goed schakelen. Ze springt vlug van de grond en goed naar boven en daarbij bukt ze goed. Ze is heel atletisch en heeft veel instelling.’ Ze kreeg een 9 voor de galop en een 8,5 voor de reflexen, instelling en aanleg.

De kampioene van de Centrale Keuring van Noord-Holland afgelopen zomer, Ferazola (Lexicon uit Zola stb PROK IBOP-spr pref van Numero Uno, f/g S.J.C. Walstra-Baldee uit Heerhugowaard) , kreeg eveneens mooie cijfers. Zij slaagde met 79,5 punten totaal waarmee ze vandaag elite werd. ‘Zij liet veel consistentie in de verrichting zien en sprong met een goede techniek, een goed lichaamsgebruik en veel vermogen. Op de oxer wist ze nog meer te overtuigen dan op de steil. Daarnaast heeft ze veel instelling en is een compleet paard.’ Voor instelling werd dan ook een 8,5 genoteerd, dat het een complete merrie is onderstreept de 8 voor de draf nog eens.

Van de vier geslaagde dressuurmerries was het Fabergée (Vivaldi uit Renommee elite sport-dr van Donnerhall, f/g L.G.M. de Bont uit Stedum en L.J.F. de Bont uit Borger) die met de hoogste cijfers naar huis ging. Met onder andere en 8,5 voor de houding en balans en veel achten kwam ze op een totaal van 79,5. ‘Fabergée toont heel veel houding en een extra voorbeengebruik. Ook heeft ze veel bewegingstechniek en een goede souplesse. In alles geeft ze een bergopwaarts beeld.’ Fabergée is verwant aan KWPN-hengst Wynton, grootmoeder Aktionella (v.Rubinstein I) is ook de grootmoeder van de zwarte hengst.

Bron: KWPN

Reacties