Emmerton VDL ‘elite’ verklaard in Zweden

Emmerton VDL ‘elite’ verklaard in Zweden

0 167

Het Zweeds paardenstamboek (SWB) heeft de hengst Emmerton (Emilion x Nimmerdor) het elite-predicaat toegekend. De KWPN gefokte hengst sprong jarenlang op het hoogste niveau met Jur Vrieling voordat eigenaar VDL Stud hem dit jaar weer in Zweden stationeerde. Na tien jaar op vaderlandse bodem te hebben doorgebracht, brengt VDL Stud de hengst weer naar Zweden, waar hij van 2002 t/m 2004 al eerder vertoefde. Een aantal investeerders kocht de nu achttienjarige bruine.

Het elite-predicaat is voorbehouden aan een zeer selecte groep hengsten. Alleen die vaderdieren die hebben bewezen het ras vooruit te helpen, krijgen ‘elite’ achter hun naam. De hengst moet ook minimaal één nakomeling hebben geleverd die op internationaal niveau presteert.

Emmerton (geboren 1998) heeft een relatief beperkte aantal nakomelingen geproduceerd (170) in Zweden, geboren tussen 2003 en 2006. Maar liefst 70% daarvan is succesvol (geweest) in de jonge paarden wedstrijden en de hengst heeft een betrouwbaarheidsindex van 140. Emmerton heeft dertien nakomelingen die dit jaar dertien worden en een handvol loopt in de internationale springsport. Bij het SWB is één hengst goedgekeurd: Niveau (mv. Voltaire), die zelf internationaal springt onder Linda Heed. Daarnaast vertegenwoordigde dochter Emma Zweden op het WK dressuur jonge paarden. Bij het KWPN kennen we de kampioen van de hengstenkeuring van 2013, Freeman VDL (mv. Chin Chin), die ook hoge ogen gooit tijdens de hengstencompetities.

Naast Emmerton kreeg Hip Hop (v. Feliciano) het felbegeerde predicaat.

Tidningenridsport/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties