EK Springen: Leprevost wint jacht, Nederlands team vijfde

EK Springen: Leprevost wint jacht, Nederlands team vijfde

0 1248
Pénélope Leprevost en Flora de Mariposa.

Het Nederlandse springteam heeft in Aken een prima prestatie neergezet door in de openingsrubriek direct op tijd als vijfde te eindigen. Zowel Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling als Gerco Schröder zetten foutloze rondes neer zonder al te veel risico te nemen. De wereldkampioenen eindigen daarmee als vijfde van de 22 deelnemende landen. Duitsland gaat aan de leiding, gevolgd door Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje. Al deze landen staan samen met Oekraïne (zesde), op minder dan één balk van de voorlopige leider.

In het individuele klassement leidt de eerste combinatie van Frankrijk, Pénélope Leprevost. Niemand kwam aan de tijd die zij met Flora de Mariposa (foto, v. For Pleasure) neerzette. Ludger Beerbaum staat tweede op 0.75 strafpunt, gevolgd door Joe Clee, Gregory Wathelet, Bertram Allen en Sergio Alvarez Moya. Beste Nederlander is Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P. op plek tien. De overige Nederlanders zien we terug op plek 16 (Jeroen Dubbeldam), 26 (Jur Vrieling) en 28 (Gerco Schröder), allen op minder dan een balk van Leprovost.

Morgenmiddag om 13.45 uur is de eerste manche van de landenwedstrijd. De strafpunten van de vandaag tellen dan mee. De beste tien landen na de eerste omloop nemen vrijdag deel aan de tweede omloop. De individuele finale is zondagmiddag.

Landenklassement na jachtspringen dag 1.
Individueel klassement na dag 1.

Live verslag van vandaag
*17:15 uur*
De vierde man van Rob Ehrens is zoals altijd een betrouwbare factor. Van Glock’s Cognac Champblanc is bekend dat hij niet de snelste is, maar hij speelt met het parcours: foutloos in 74.58 seconden. Hij belandt daarmee net achter Jur Vrieling. De Nederlanders geven een visitekaartje af in Aken; de oranjejassen zijn in vorm.

*17.00 uur* Fransman Hurel houdt Frankrijk aan de top van het klassement. Met de SF-hengst Quartz Rouge loopt hij in 73.74 seconden over de finishlijn.

*16:30 uur* Foutloos, maar daar is ook alles mee gezegd. Jur Vrieling heeft een minder vloeiende ronde met VDL Zirocco Blue N.O.P. Hij moet een paar keer bijsturen in een wending en neemt duidelijk terug om een goede afstand te krijgen. Schade blijft beperkt tot minder dan een balk op de voorlopige nummer één. Tijd: 74.26 seconden en dertiende plaats in het tussenklassement, met nog dertig combinaties te gaan.

*16:10 uur* Een naam die je ook bovenaan verwacht is die van Kevin Staut. Maar met de snelle Rêveur de Hurtebise HDC krijgt hij al vroeg in het parcours een balk en later nog een. De tijd is bijna gelijk aan die van vriendin Leprovost, maar door de fouten zakt hij naar zeventiende stek. Ook voor klassement is deze prestatie van de derde combinatie van Les Blues geen goede zaak, al kan Jerôme Hurel natuurlijk nog orde op zaken stellen.

*15:50 uur* Ludger Beerbaum is de derde combinatie die onder die 70 seconden blijft. De Duitser is ook net sneller dan de jonge Ier: 69.17 seconden. De oude rot in het vak is het aan zijn stand verplicht met de snelle kampioensmerrie Chiara, maar hij doet het ook maar even.

*15:40 uur* Bertram Allen komt niet aan de tijd van Leprovost. De jonge Ierse snelheidsduivel lijkt echter niet het onderste uit de kan te halen bij Kannan-dochter Molly Malone V. Tweede tijd tot nu toe en de tweede ruiter die onder de 70 seconden blijft. 1.06 strafpunten achter de Française.

*15:25 uur* En ook Nederland blijft bovenaan. Bij Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. rammelt het hier en daar, maar hij blijft foutloos én snel. Niet al te veel risico genomen, toch vierde, prima! Tijd: 71.38 en 1.85 strafpunten achter op Leprovost.

*15:10 uur* Ryan des Hayettes van Simon Delestre steekt even zijn achterbenen tussen de balken van een oxer. Dat gaat nog goed, maar in de eerste van de dubbel op de laatste lijn gaat het dan alsnog mis. Een hele snelle rit, die uiteindelijk inclusief strafpunten goed is voor een zesde plek, net voor Dubbeldam, die eerder ook nog voorbij gestreefd werd door de Brit Ben Maher (voorlopig 2e) met een wat onstuimige, maar wel foutloze rit met Diva. Net als Duitsland staat Frankrijk er dus vooralsnog heel goed voor.

*14:52 uur* Christian Ahlmann wordt met gejuich begroet en verlaat ook de ring met goedkeurend applaus: foutloos met Taloubet K in 70.80 seconden. Duitsland staat er goed op; na twee combinaties op 2 en 3. Dubbeldam nu op 5. Cassio Rivetti, die start voor Oekraïne, nestelde zich met de BWP hengst Vivant ook nog voor de Nederlander.

*14:30 uur* Foutloze rit van Jeroen Dubbeldam. Zenith SFN N.O.P. gaat als een scheermes. Niet snel, wel gretig en safe. 73.04 seconden. De wereldkampioen kijkt tegen een aardige achterstand op Leprovost aan, maar houdt de schade beperkt tot 2.68 strafpunt. Het belangrijkste: Zenith lijkt in vorm en Dubbeldam heeft de ontspanning erin gehouden.

*14:20 uur* Cassionato van Michael Whitaker maakt geweldige wappers en is daardoor zo’n 4,5 seconden langzamer dan Meredith. De overige ruiters mogen hun pijlen echter richten op Penelope Leprevost met de fanatieke Flora de Mariposa (v. For Pleasure), die seconden van de tijd van Michaels-Beerbaum afsnoept. De te kloppen tijd is nu 67.67 seconden. De Franse amazone neemt een voorsprong op de Duitse.

*14:05 uur* Duitsland gaat goed van start, met Meredith Michaels-Beerbaum. De amazone gaat niet overdreven snel, maar neemt met haar schimmel Fibonacci overal de kortste weg. Foutloos in 71.85 seconden.

Om 14.00 uur is het springen van start gegaan op het EK in Aken. In dit eerste onderdeel, het jachtspringen, wordt elke fout omgezet in seconden. Het aantal seconden verschil met de winnaar van vandaag worden omgerekend in strafpunten. Een belangrijk onderdeel dus meteen al, waarin ook nog eens de startvolgorde voor de landenwedstrijd bepaald wordt.

De Nederlanders gaan als twaalfde (Jeroen Dubbeldam), 36e (Maikel van der Vleuten), 62e (Jur Vrieling) en 84e (Gerco Schröder) van start.

Hoefslag is er live bij en doet verslag van de belangrijkste combinaties.

Klik hier voor de startlijst.
Klik hier voor de startlijst van de teams.

Foto: Remco Veurink

Reacties