Eigenaresse Quiet Easy: ‘Een regel is niet altijd slechts een regel’

Eigenaresse Quiet Easy: ‘Een regel is niet altijd slechts een regel’

0 317
Bertram Allen-Quiet Easy
Bertram Allen, hier met Quiet Easy

De eigenaresse van Quiet Easy, het paard waarmee de Ierse topspringruiter Bertram Allen afgelopen maandagavond de Grote Prijs van Olympia op naam schreef, maar vervolgens de winst weer mocht inleveren wegens de ontdekking van bloed aan de flank, heeft haar standpunt op de kwestie kenbaar gemaakt.

Emma Philips laat via de Franse website Grand Prix-Replay weten dat de stewards in haar ogen ten onrechte overgingen tot diskwalificatie: ‘De jury discussieerde onderling of het bloed of de krassen indicaties waren van excessief spoorgebruik. De aanwezigheid van een kleine hoeveelheid bloed of een enkele kras is niet genoeg reden voor diskwalificatie. Er was niets dat bewijs kon leveren voor aantoonbaar doorsporen. Dit hebben twee experts verklaard en hun bevindingen zijn ook bij onze klacht gevoegd. De jury had in onze ogen op deze manier de regel niet mogen hanteren.

Aanklacht

‘Daarnaast heb je maar 30 minuten de tijd om een aanklacht in te dienen. Deze tijdzone begint vanaf de prijsuitreiking. Wanneer je niet bekend bent met het FEI reglement ben je dus automatisch in het nadeel. Ik vind dit overigens een extreem korte periode om te onderzoeken of er correct gehandeld is, het aanklacht formulier op te halen en alle benodigde FEI nummers bij elkaar te zoeken en het bewijs te leveren.

‘Slechts een uur na de aanklacht word het comité van Beroep bij elkaar geroepen om de standpunten kenbaar te maken. Hierbij mochten bij het standpunt van de jury niet weten, waardoor we ons niet konden verweren bij de tegenpartij en opheldering onmogelijk bleek. Het comité weigerde ook nog eens om uitleg te geven omtrent het besluit. Wij verzochten transparantie, maar dit bleek niet mogelijk. Daarnaast werd er geen informatie verstrekt over de mogelijkheid tot hoger beroep.

Bloedregel niet verkeerd

‘Ik ben niet van mening dat de bloedregel verkeerd is. Het is duidelijk in het leven geroepen om paarden te beschermen tegen mishandeling en dat pleit zeker voor het reglement. Ik denk echter dat er aan de uitvoering nog het één en ander schort. Daarom zou er een nieuwe opzet moeten komen om duidelijkheid te verschaffen, of de FEI moet een formeel handboek publiceren over de interpretatie van het reglement. Soms is een regel niet ‘gewoon een regel.’

De FEI heeft inmiddels laten weten zich achter het besluit tot diskwalificatie te scharen en dat alle protocollen op correcte wijze zijn opgevolgd.

Bron: Hoefslag/Grand Prix Replay

Foto: Stefano Grasso/LGCT

Reacties