Het bijzondere verhaal van Cornet Obolensky

Het bijzondere verhaal van Cornet Obolensky

0 4038
Cornet Obolensky
Cornet Obolensky

Hij werd in de bloei van zijn leven op het hoogste niveau al voorbij gesprongen door zijn eigen kinderen en behoort al enige jaren tot de allerbeste springpaardenverervers.  Cornet Obolensky, een bijzondere hengst met een bijzonder verhaal. Niet voor niets zijn zijn veulens jaar na jaar enorm gewild.

Zhashkov Stud Farm

De inmiddels achttienjarige Cornet Obolensky (Clinton x Heartbreaker) heeft een enorme staat van dienst in de fokkerij. De hengst heeft menig springpaardenfokker en – liefhebber in zijn leven verbaasd doen staan. De in België als ‘Windows van het Costersveld’ geboren schimmel kwam al op jonge leeftijd in de Duitse handelshanden van Heinrich Ramsbrock. Vlak voor zijn goedkeuring op de Westfaalse keuring sloeg Valentyn Nychyporenko eigenaar van Zhashkov Stud Farm in Oekraïne zijn slag. Cornet werd als belofte aangekocht voor een bedrag dat vermoedelijk niet eerder betaald was voor een tweejarige, nog niet gekeurde hengst. Oleg Mygovych, vertelde hierover namens de Zhashkov Stud aan Hoefslag:  ‘Ze lachten ons uit dat we zo’n bedrag neertelden. Maar toen hij had vrij gesprongen en gekeurd werd, ontstond er een andere situatie. Toen kregen wij ineens biedingen, die wat wij betaald hadden flink overstegen.’

Cornet Obolensky

Zijn nieuwe eigenaar leverde het toekomsttalent zijn illustere naam Cornet Obolensky op, vernoemd naar een hoge legerofficier uit een vorstenfamilie aan het eind van het Russische keizerrijk. Dat de Oekraïners zo vlug hun slag hadden weten te slaan was mede te danken aan de goede contacten tussen hen en het Westfaalse stamboek. Niet voor niks heette Zhashkov Stud Farm tot 2008 Club Westfalia Ukraïne. De naam mag veranderd zijn, de goede contacten zijn er nog altijd, zo bevestigt Mygovych.

Vlaggenschip

Als uitvloeisel van deze goede band vond de verdere opleiding en exploitatie van Cornet Obolensky in Duitsland plaats en uiteindelijk belandde hij onder het zadel van topruiter Marco Kutscher. Met hem ontwikkelde de Clinton-zoon zich rap tot een fenomeen. Het resulteerde in 2008 in een plek in het Duitse olympische team voor de pas negenjarige. Ondertussen werd er door geïnteresseerden voortdurend gelonkt naar het witte springwonder. In de periode voor de Olympische Spelen boden Amerikanen naar verluidt acht miljoen euro. Eigenaar Nychyporenko twijfelde geen moment. Een ferm Oekraïens ‘nee’ volgde. Oleg: ‘Natuurlijk wilden we niet verkopen. Cornet verkopen we nooit. Hij is het vlaggenschip van ons bedrijf.’

Waarde voor de fokkerij

De Spelen zelf werden voor Cornet overigens geen succes. Prachtige resultaten volgden nog wel, evenals blessureleed. Op dertienjarige leeftijd was het mooi genoeg voor Cornet Obolensky. Zijn kinderen uit zijn eerste twee jaargangen sprongen hem ondertussen voorbij en zijn waarde voor de fokkerij bleek op dat moment groter dan voor de sport. Cornet heeft zo’n indrukwekkende lijst met succesvolle 1.60m nazaten voortgebracht, dat het te ver gaat om ze op te sommen. Het overzicht 1.60m paarden op Hippomundo.com lijkt onuitputtelijk. Onlangs nog reed Gregory Wathelet zijn Cornet-nazaat Coree de Grote Prijs in Aken. Een paar weken later won Jens Baackmann de Grand Prix van Münster met Cornet-dochter Carmen. En ook op het EK in Gothenburg komen meerdere nakomelingen van de trots van Oekraïne aan de start.

Veulens

Gezien de successen van zijn nakomelingen in de sport, is het niet zo verwonderlijk dat de veulens van Cornet Obolensky enorm gewild zijn. Via Nederland is Sjaak van der Lei distributeur van het sperma. Maar niet iedereen heeft de ambitie zelf te fokken. En dan heeft het kopen van een goed veulen de voorkeur. Een veulenveiling die verschillende opvallende Cornet-nakomelingen aanbiedt  is Veulenveiling Borculo. Deze veiling vindt voor wat betreft het springen op woensdag 30 augustus a.s. plaats, en is een echte aanrader voor iedereen die zelf wel eens een goede Cornet zou willen hebben. Een overzicht van de Cornet Obolensky nakomelingen in deze veiling:

 

Bron:  Hoefslag  / Veulenveiling Borculo
Foto: Remco Veurink

 

Veulenveiling Borculo

 

 

Reacties