Tweede ronde Nations Cup: Zweden wint, Nederland teleurstellend vijfde *foto’s*

Tweede ronde Nations Cup: Zweden wint, Nederland teleurstellend vijfde *foto’s*

CHIO Rotterdam, CHIO
Team Zweden CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots

Hoefslag is live bij de Nations Cup wedstrijd op het CHIO Rotterdam.  In de eerste ronde waren maar liefst 20 van de 30 gestarte ruiters foutloos; twee ruiters hoefden niet van start te gaan omdat hun land al drie foutloze rondes had laten noteren (Zwitserland en Zweden).

Het team van Rob Ehrens

In de tweede ronde, waarbij bijna de helft van de hindernissen is opgetrokken tot de maximale hoogte van 1.60m, is het een ander verhaal. Nu start Nederland, met Harrie Smolders en Don VHP Z, als tweede. Hij doet dat opnieuw met een foutloze ronde. Mooi, maar die achterstand op de vier landen die in de eerste ronde de lei schoon hebben gehouden is in handen van hun ruiters.

Teleurstellend parcours voor Gerco Schröder, de man die zo ontzettend veel goede parcoursen voor oranje gesprongen heeft. Glock’s Cognac Champblanc tikt twee balken uit de lepels.

Beter doet Jur Vrieling het met Glasgow van ’t Merelsnest. Maar het is wéér die verduivelde driesprong. Nu is het de tweede hindernis die het moet ontgelden. Nederland nu minimaal op 8 strafpunten; kansen op de overwinning zijn verkeken, een podiumplek zou er nog in kunnen zitten.

Helaas ook voor Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero. De Quidam de Revel-zoon lijkt iets té snel ondanks de warme hoofdring, een voetje in de sloot en nog een fout op een oxer betekenen dat de 8 strafpunten van Gerco meetellen. Nederland eindigt op 16 strafpunten en zal eindigen op een teleurstellende vijfde plek. Alleen België doet het slechter met 20 strafpunten.

De podiumplekken

Wie doen het dan wél goed… Zweden had een foutloze ronde nodig van Peder Fredricson op een ‘verse’ H&M All In (v. Kashmir van Schuttershof) om aan de leiding te blijven. De eerste ronde startte dit duo niet, omdat ze het resultaat van hun collega’s niet konden verbeteren. Zweden eindigt daardoor op vier en staat sowieso op de eerste plek! Alleen Zwitserland kan nog langszij komen en een barrage afdwingen.

Dat gebeurt niet. Een eveneens voor het eerst rondspringende Martin Fuchs had al paar keer geluk met rammelende balken en uiteindelijk rolde er in de driesprong echt een in het zand. Zwitserland dus op 8 strafpunten en nummer twee.

Duitsland en Ierland komen uiteindelijk net als Nederland uit op een totaal aantal strafpunten van 16, net als Nederland. Vijfde dus ex aequo voor deze drie landen.

Dubbel foutloos

Harrie Smolders – Don Vhp Z CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots

In de tweede ronde werden de kaarten dus geschud, zoals zo vaak. Zeven ruiters bleven dubbel foutloos. Naast Harrie Smolders met Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) waren dat Marcus Ehning met Pret a Tout (v. Balou du Rouet), Henrik von Eckermann met Cantinero (v. Cento), Bertram Allen met Hector van de Abdijhoeve (v. Cabrio van de Heffinck), Eduardo Alvarez Aznar met Rokfeller de Pleville Bois Margot (v. l’Arc de Triomphe), Lorenzo de Luca met Armitages Boy (v. Armitage)
Steve Guerdat met Bianca (v. Balou du Rouet).

Eerste ronde

Het regende nulrondjes in het Kralingse Bos en ook de tijd lijkt geen probleem te vormen. Van al die foutlozen was ‘onze’ Harrie Smolders met Don VHP Z voor oranje de eerste. De hengst van Diamant de Semilly maakt voor het eerst deel uit van een oranje team op Nederlandse bodem.

Gerco Schroder – Glock’s Cognac Champblanc CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots

Naast Smolders bleven de ruiters van Duitsland, Zweden, België, Italië en Zwitserland zonder fouten. Het regent nulrondjes in het Kralingse Bos. Ook de tijd lijkt geen probleem te vormen. Gerco Schröder reed een soeverein parcours met trouwe Glock’s Cognac Champblanc.

De prachtige ronde van de 23-jarige amazone Laura Klaphake voor Duitsland mag wel even genoemd worden. Ze stuurde de eveneens nog jonge (9 jaar) Catch Me If You Can met een terechte grote glimlach over de finish. Foutloos rijden voor je land in een CSIO5* Nations Cup: mooi!

Fouten voor Jur en Marc

Jur Vrieling – Glasgow vh Merelsnest CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots

Bij Jur Vrieling gaat het mis op de eerste van de driesprong. Toch klopje voor de machtige Glasgow van ’t Merelsnest die verder met lappen lucht over het hout gaat. Teleurstelling in het Nederlandse kamp.

Het lukt Marc Houtzager als vierde starter van Nederland niet om de vier op het scorebord weg te poetsen. De watervlugge Sterrehof’s Calimero is fris als een hoentje en springt fantastisch, maar kwam bij de Rabobank-steil niet van de grond. Dat zet Nederland op achterstand ten opzichte van Zweden, Zwitserland, Ierland en Duitsland. Nederland staat net als Spanje, Italïë en België op vier.

Marc Houtzager – Sterrehof’s Calimero CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots

Nederland start als vijfde

Voor Nederland is die gunstig uitgepakt: het team van Rob Ehrens start als vijfde. Duitsland bijt het spits af, gevolgd door Zweden, Ierland, België en Italië. Na Nederland is het nog de beurt aan Spanje en Zwitserland.

Tussenstand Nations Cup CHIO Rotterdam. 

   

Reacties