Canada komt met Hypersensitiveit Protocol Task Force

Canada komt met Hypersensitiveit Protocol Task Force

Equine Canada (EC) voegt de daad bij het woord. De nationale federatie heeft haar sportraad gevraagd een Hypersensitiviteit Protocol Task Force team te vormen. Dit team zal het huidige procol van de FEI voor thermografisch en klinisch onderzoek onder de loep nemen. “We hebben na het debakel op de Olympische Spelen beloofd dat we onze nek zouden uitsteken voor onze atleten en leden, en daar houden we ons aan,” aldus Equine Canada president Mike Gallagher.

Tijdens de Olympische spelen van 2012 werd KWPN’er Victor, het paard van Tiffany Foster, gediskwalificeerd nadat hij positief bevonden werd voor hypersensitiviteit. Volgens de FEI was er weliswaar geen opzet in het spel, maar het paard (en daarmee ook de amazone) werd wel uitgesloten van deelname. Nader onderzoek wees uit dat Victor een oppervlakkig sneetje had en daar verder geen hinder van ondervond. Volgens de Canadese teamveterinaire Sylvie Surprenant was het paard gewoon fit.

Het bestaande protocol werd in 2008 ingevoerd en vervolgens werden een aantal paarden gediskwalificeerd van deelname aan belangrijke wedstrijden. Zo mocht McLain Ward’s Sapphire de wereldbekerfinale van 2010 in Genève niet verder vervolgen.

De aankomende weken zal er onder leiding van voorzitters Kerri McGregor en Mark Samuel gezocht worden naar teamleden met ervaring, om zo de task force kracht bij te zetten. Tijdens het onderzoek zullen er periodiek voortgangsrapporten worden uitgebracht.

Reacties