Bertram Allen zelf aan het woord: ‘Welzijn van mijn paarden staat voorop’

Bertram Allen zelf aan het woord: ‘Welzijn van mijn paarden staat voorop’

0 3282
Bertram Allen-Quiet Easy
Bertram Allen, hier met Quiet Easy

Het laatste woord zal er nog niet over gesproken zijn, over Bertram Allen die in de Olympia Grand Prix gediskwalificeerd werd wegens een bloedplekje op de rechterflank van Quiet Easy, nadat hij ruim de snelste was in de barrage. Hier de ruiter zelf aan het woord. Hij is na alle consternatie na zijn diskwalificatie in de Olympia Grand Prix ‘thuis’ in Ierland, waar hij zijn jongere broer Harry helpt met zijn pony’s en tijd doorbrengt met zijn familie. Hij sprak met World of Showjumping over wat er precies plaatsvond maandagavond.

Q: Wat gebeurde er na de barrage?
A: Ik kwam de ring uit voor de verplichte controle van de peesbeschermers en peeskapjes door de FEI-steward. Zij merkte op dat Quiet Easy een plekje op zijn rechter flank had en onderzocht het met handschoenen aan. Het paard zweette, dus het bloed werd wat uitgesmeerd toen ze het aanraakte; er bleef ook wat bloed op haar handschoen zitten. Ze nam er een foto van en wreef er nog een keer overheen; er kwam niet méér bloed uit, het was ok.

We gingen naar de stallen met Quiet Easy, er was niks aan de hand. Iemand van de Ground Jury die erbij gehaald was door de steward kwam een kijkje nemen. Hij zei dat hij niet dacht dat ik een gele kaart zou krijgen, maar dat hij niet wist wat er zou gebeuren.

Ik maakte me op voor de prijsuitreiking en keek naar de rit van Michael op het scherm. Toen Michael naar me toe kwam om me te feliciteren, werd er omgeroepen dat hij de winnaar was. Dat was het moment dat ik hoorde dat ik gediskwalificeerd was, ongelooflijk!

Q: Hoe reageerde je?
A: Ik wilde met een official praten, maar niemand kon -of wilde- zeggen waarom ik gediskwalificeerd was. De steward in kwestie zei dat het niks met haar te maken had, maar ook zij kon geen antwoord geven. Ik vroeg een van de leden van de Ground Jury om naar het paard te komen kijken, maar daar waren de gemoederen inmiddels hoog opgelopen, dus niemand kwam zelf kijken. Steve Guerdat probeerde met de officals te praten, hij was super, maar daar kwam niks uit. Ze hadden besloten dat ik het paard had doorgespoord, en ik kon niet met de Ground Jury spreken. Op dat moment had ik het idee dat ze zelf misschien toch hun besluit wat overdreven vonden – aan de reacties van de ruiters te merken – maar toen was het al te laat.

Q: Was er een soort van officiële bijeenkomst tussen jou en de leden van de Ground Jury, waar je gehoord werd en werd geïnformeerd over hun besluit en jouw mogelijkheden om bezwaar in te dienen?
A: Nee.

Q: Ga je nog verder werk maken van deze beslissing?
A: Dat weet ik nog niet, maar ik denk dat ik het hier bij laat. Toen ik de volgende dag wakker werd, dacht ik dat het de ergste dag van m’n leven zou worden, maar eigenlijk was het een hele goeie dag: ik kreeg zoveel steunbetuigingen! Ik zou natuurlijk willen dat dit allemaal niet gebeurd was, maar ik heb het gevoel dat het tegenovergestelde van het aantasten van mijn naam plaatsvindt. Mijn paarden en hun welzijn zijn het allerbelangrijkste voor me. Ik doe er alles aan om het hun naar de zin te maken. Kijk naar Romanov -hij is 18 jaar- en in topvorm. Ik denk niet dat dat zou kunnen als ik mijn paarden niet goed zou behandelen. Ik heb het gevoel dat dat erkend wordt vandaag en dat is wat telt voor mij.

Ik voel me enorm gesteund door alle ruiters; dat betekent heel veel voor me. Ook mensen die mij niet eens kennen betuigen hun steun. Het is echt ongelooflijk!

Q: Er is duidelijk een groot verschil in hoe de ruiters tegen de zaak aankijken en hoe de FEI-officials het zien. Commentaar?
A: Er moet iets veranderen; dit soort situaties zijn niet goed. Of er moet naar de regels gekeken worden, of naar de toepassing ervan. Nu is het net alsof de FEI en de ruiters lijnrecht tegenover elkaar staan en zo hoort het niet te zijn. We moeten samen werken aan het welzijn van onze paarden.

Bron: Worldofshowjumping

Foto: Global Champions Tour

Reacties