Hoe België aan de springtop kwam

Hoe België aan de springtop kwam

0 544

De springsport in België, met Vlaanderen voorop, heeft deze eeuw een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Zo langzamerhand behoort de discipline bij onze zuiderburen in (bijna) alle facetten tot de absolute wereldtop. We gingen op zoek naar de achtergronden van deze ontwikkeling.

Een stijging van het ledenaantal tot ruim 55 procent in vijf jaar tijd bij de grootste Vlaamse paardensportfederatie. Springevenementen die, ongeacht het niveau, in Vlaanderen in de lift zitten, met zelfs een toename van zeventien naar 49 internationale concoursen in zeven jaar tijd. Een verdrievoudiging van de export en een groei van 150.000 paarden in 2008 naar 265.000 momenteel in België, waarvan 193.023 in Vlaanderen. Het zijn ronkende getallen die ons bereiken als we navraag doen bij verschillende federaties en het overkoepelende Vlaams Paardenloket. De paardensport zit in België in de lift en het leeuwendeel van deze groei kan op het conto van de springsport geschreven worden. Daarbij valt op dat deze ontwikkeling in veruit de grootste discipline bij onze zuiderbuur – recreatiesport buiten beschouwing gelaten – over de volle breedte is. Of het nu (inter)nationale ruiters, (inter)nationale evenementen, bedrijfsmatige stallen, wedstrijdaccommodaties, handel of fokkerij betreft; de Belgische springsport in het algemeen en die van Vlaanderen in het bijzonder is booming.

Situatie veranderd

‘Het klopt dat de situatie nu voor 100 procent is veranderd met vroeger’, erkent voormalig springruiter Stanny van Paesschen (58). ‘Ik denk dat we op de eerste plaats de Nederlanders gekopieerd hebben op het gebied van fokkerij: een goede mix maken tussen Franse en Duitse paarden, met een beetje meer bloed erbij. Het enige dat wij geprobeerd hebben, is zorg dragen dat we niet te lichte paarden fokken. Uit de tijd dat ik begon weet ik dat er overal in Nederland al mooie binnenbakken waren. De heer Van Geenberghe kwam op een gegeven moment bij ons met het Zilveren Spoor in Moorsele, waarna dergelijke grote hallen als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen, zowel in Wallonië als Vlaanderen. Op dat gebied is België Nederland voorbij gegaan. We hebben een inhaalmanoeuvre gedaan gelijk Eddy Merckx vroeger met zijn fiets: erop en erover.’

Maar dat is niet de enig verklaring voor het succes van onze springende zuiderburen. Behalve Van Paesschen spraken we ook met springruiter Jos Lansink en hippisch journalist en fokker Björn Van Bunder. Het hele verhaal is te lezen in het augustus-nummer van Hoefslag.

Tekst: Peter van Pinxteren

Foto: Remco Veurink

Reacties