België oppermachtig in NC Lissabon

België oppermachtig in NC Lissabon

0 23

Het Belgische team won gisteren de tiende wedstrijd van de Furusiyya FEI Nations Cup™ met grote overmacht. De roodjassen van bondscoach Kurt Gravemeier gaan nu aan de leiding in de tweede divisie. Dubbele foutloze rondes waren er voor Pieter Devos en Judy Ann Melchior. Teamgenoten Donaat Brondeel en Philippe Lejeune hielden de schade beperkt tot slechts één balk. Groot-Brittannië eindigde op maar liefst 18 fouten achterstand als tweede; Brazilië en Ierland deelden de derde plek met elk 24 strafpunten.
Alleen Spanje en België hadden Lissabon aangewezen als wedstrijd om punten te behalen voor de finale in Barcelona. België haalde de volle mep aan punten binnen; voor Italië was de wedstrijd minder succesvol. Zij eindigden op plek vijf.

Elf teams bonden de strijd met elkaar aan, waarvan er acht terugkeerden voor de tweede ronde. Alleen Spanje en België hadden Lissabon aangewezen als wedstrijd om punten te behalen voor de finale in Barcelona. België haalde dus de volle mep aan punten binnen; voor Italië was de wedstrijd minder succesvol. Zij eindigden op plek vijf. Voor Nederland, die met een B-team aan de start kwam, was er een zevende plaats op de ongewoon koude en natte wedstrijd in het Lissabon Hippodrome. Judy Ann Melchior over het parcours van Bernardo Costa Cabral: ‘Het parcours was niet gemakkelijk; het was technisch maar fair. Je moest ritme houden. Er was geen echte scherprechter; overal werden fouten gemaakt.

Na de eerste ronde leek het een spannende strijd te worden. België (4) had slechts vier strafpunten voorsprong op Brazilië, Italië en Frankrijk (8). Ierland en Portugal hadden er 12, Groot-Brittannië 13. Nederland mocht nog net mee naar de volgende ronde, met een achtste plek na het eerste parcours en 16 strafpunten. Maar in de tweede ronde werden de kaarten nog flink geschud en reden alleen België en Groot-Brittannië ijzersterk. De Nederlandse ruiters reden geen van alle rampzalig, maar die paar foutloze parcoursen kwamen ook niet en dan tellen die balkjes snel op. Michael Korompis en Bacara de la Ferme Blanche (v. Thunder van de Zuuthoeve) wisten in beide parcoursen de schade beperkt te houden tot één balk. Ook Waikiki (v. Lovis Corinth) van Anne-Lize Makkinga kreeg één balk aan de benen in het eerste parcours, maar was in het tweede parcours het schrapresultaat, met 12 strafpunten. Frank van Helmond en Kate (v. Namelus R) waren constant, met acht strafpunten in beide rondes. Henk van de Pol met Liberty Antara (v. Arpeggio) kreeg 12 in de eerste en 8 in het tweede parcours.

Philippe Lejeune: ‘België is er nog niet; we hebben nog Sopot (Polen) en Budapest waar punten gehaald moeten worden. Er zitten allemaal nieuwe combinaties in het team en ook de chef d’équipe is nieuw. De zesde plaats in Lummen en de vijfde in Kopenhagen waren niet goed genoeg. Dat hebben we nu rechtgezet. Voor mij was het gemakkelijk om hier te rijden – als laatste ruiter van het team – omdat de anderen zo fantastisch reden. Nu weer vooruit kijken.’ Teammanager Kurt Gravemeier van België dacht er net zo over: ‘We hebben goed gereden hier, maar volgende week is er weer een nieuwe wedstrijd.’

Voor Judy Ann Melchior was deze wedstrijd belangrijk. Nog geen jaar geleden werd ze moeder en nu zat ze weer in het team. ‘Zwanger zijn en een zoon krijgen was geweldig en ik heb geniet volop van ons zoontje. Maar natuurlijk zat ik snel weer op het paard. Ik ben blij dat ik het moederschap en de sport kan combineren.’ Haar merrie Cold As Ice Z deed het super en Melchior was in de wolken van het gemak waarmee de merrie sprong: ‘Ook zij heeft een pauze gehad en ook zij kreeg een zoon, via embryo transplantatie! In augustus deden we weer voor het eerst mee. Cold As Ice is bij ons (Stoeterij Zangersheide, cd) geboren en ik rijd haar al sinds ze vier of vijf jaar oud is.’

Uitslag
1. België, 4:  Candy (Peter Devos) 0/0, Breemeersen Adorado (Donaat Brondeel) 8/0, As Cold as Ice (Judy Ann Melchior) 0/0, Loro Piana Boyante de Muze (Philippe Le Jeune) 4/DNS.
2. Groot-Brittannië, 22: Quiet Easy (Chloe Aston)13/6, Wonder Why (Spencer Roe) 1/5, Touchable (Jessie Drea) 4/4, Winner (Louise Saywell) 8/0.
3. Brazilië, 24: Loro Piana Cartella (Marion Zanotelli) 8/4, Barbou du Rouet (Luis Francisco De Azevedo) 4/8, Amemoi O Sandor (Pedro Veniss) 0/12, G and C Sonny (Rodrigo Pessoa) 4/4.
3. Ierland 24: Diaghilev (Billy Twomey) 8/4, Nicos de la Cense (Niall Talbot) 0/8, Romanov (Bertram Allen) 13/0, Carpe Diem (Ross Mulholland) 4/11.
5. Italië, 25
6. Frankrijk, 27
7. e.a. Nederland, 36: Liberty Antara (Henk van de Pol) 12/8, Kate (Frank van Helmond) 8/8, Waikiki (Anne-Liza Makkinga) 4/12, Bacara de la Ferme Blanche (Michael Korompis) 4/4.
7. e.a Portugal, 36

Reacties