Beerbaum wint GP Al Shaqab

Beerbaum wint GP Al Shaqab

0 25

Ludger Beerbaum en Chiara (foto, v. Contender) zijn de winnaars geworden van de tweede Grote Prijs van het CHI Al Shaqab en daarmee de opvolgers van Gerco Schröder en London. Het leverde de Duitser 214.500 euro op. Een knap resultaat was er voor twee Belgische ruiters. Grégory Wathelet en Sea Coast Forlap (v. Querlybet Hero) werden tweede, Nicola Philippaerts en Cortez (v. Quick Star) derde. Enige Nederlander Gert Jan Bruggink eindigde op een negende plaats. Een sterk resultaat aangezien hij het zonder zijn net verkochte topper Dejavu (v. Heartbreaker) moest doen en de op dit niveau nog onervaren Vampire (v. Marome M) de honneurs moest waarnemen.

Geen topveld

Hoewel er liefst 650.000 euro te verdelen viel in het megalomane paardensportstadion, stond er geen absoluut topveld aan de start van deze vijfsterren Grote Prijs. De concurrentie met het tegelijkertijd gehouden concours in Parijs liet zich voelen in het Midden-Oosten. De hoofdrubriek van Al Shaqab ontpopte zich ook tot een lange zit, met twee manches en barrage, waarbij tussendoor het parcours werd omgebouwd en de baan werd geprepareerd alsof het een dweilpauze bij het schaatsen betrof.

Strakke rit

De eerste manche bleek niet bijzonder zwaar, maar wel voldoende selectief met het oog op de tweede omloop. In deze winning round kwamen de beste achttien terug. Bruggink stond met zeven andere combinaties op nul strafpunten, waaronder liefst drie Belgische. Niet foutloos, maar er ook nog bij was de duurste combinatie aller tijden: Ali Yousef al Rumaihi en de fenomenale Palloubet d’Halong (v. Baloubet du Rouet). Het duo kreeg net als Bruggink vijf strafpunten in de zwaardere tweede ronde, waar de toegestane tijd een extra hindernis vormde. Beter nieuws was er vanuit het kamp van de zuiderburen te melden. Lange tijd leek het alsof de regerende Belgische kampioenen Wathelet en de negenjarige Forlap als enige dubbel foutloos zouden bleven. Ludger Beerbaum maakte aan deze illusie een eind door ogenschijnlijk met twee vingers in de neus foutloos rond te komen met Chiara. Laatste starter Philippaerts maakte vervolgens het trio barragekandidaten compleet. In de finale liet Beerbaum er geen gras over groeien. Zijn strakke rit in 37,02 seconden bleek te hoog gegrepen voor de beide Belgen. Wathelet was te langzaam, Philippaerts dook wel onder de tijd, maar het ging ten koste van een springfout.

Klik hier voor uitslagen.

Foto: Remco Veurink

Reacties