Bart Bles vijfde in 1.50M-rankingproef: “Er stond een delicaat parcours”

Bart Bles vijfde in 1.50M-rankingproef: “Er stond een delicaat parcours”

Bart Bles - GIn D CSIO Barcelona 2019 © DigiShots

Bart Bles rijdt deze week mee op SCI3*-niveau in Oplagbbeek waar hij tot nu toe al een paar goede resultaten heeft neergezet. Zo werd hij vrijdagavond vijfde in de 1.50M-rankingsproef met de veertienjarige Gin D (v. Clinton).

“Gin sprong heel goed”, vertelt Bles enthousiast. “Er stond een zware proef en er waren weinig ruiters die de eerste ronde foutloos doorkwamen. Er stond een delicaat parcours. De tijd stond kort en we moesten snel galopperen, al hebben we voor sommige lijnen echt de tijd genomen. In de laatste lijn stond een dubbele oxer die met vier korte galopssprongen genomen moest worden. Daar kon je niet te overdreven inkomen, dus ik moest echt controle houden. Het was een moeilijke proef”.

Groot deelnemersveld

De springruiter vertelt dat de sfeer op zo’n wedstrijd heel anders is vanwege corona. “Het is rustig en er is geen publiek aanwezig, het is allemaal heel erg veranderd ten opzichte van normale wedstrijden”. Omdat er zo weinig internationale wedstrijden georganiseerd worden, is het deelnemersveld groter dan normaal. “Iedereen wil graag starten op dit moment dus er doen ontzettend veel combinaties mee. Dan kan je er vanuit gaan dat de rakingsproeven, kwalificaties en de Grote Prijs heel hoog staan”.

Kilometers maken

Bles laat zich niet uit het veld slaan door de vele concurrenten en laat zich zo goed mogelijk zien. Naast Gin D zijn ook Fernando H (v. Calvino Z) en United Touch S (v. Untouched) mee naar België. “Ik heb goede springers mee. Alle drie de paarden zijn echt paarden met vermogen en een goede instelling. Als je deze kwaliteiten bij elkaar optelt kan je voor mijn gevoel ook echt iets met ze bereiken. Mijn doel met deze wedstrijd is om rankingspunten te halen en de paarden zo goed mogelijk op de rit te krijgen voor volgend seizoen. Het is belangrijk dat ze weer kilometers maken”.

Sportgericht

Tijdens de coronastop heeft Bles de paarden fanatiek doorgetraind. “In het begin merkte ik op wedstrijd wel een beetje dat ze er een tijdje uitgelegen hebben, maar ik heb er geen last van gehad. Ik heb niks veranderd aan de training en ben gewoon door blijven oefenen. Op dit moment merk ik helemaal niet aan ze dat ze niet regelmatig op dit niveau uitgebracht worden”.

Dit weekend heeft Bles geen jonge paarden mee. “Ik gebruik deze wedstrijd om de paarden sportgericht te rijden. Uiteindelijk is het ook de bedoeling om deze drie paarden op te leiden naar de hogere sport met zo goed mogelijke resultaten. Uiteindelijk wil ik de topsport met ze bereiken.

Goed op peil

Olympisch-kaderpaarden Israel van de Dennehoeve (v. Thunder van de Zuuthoeve) en Kriskras DV (v. Cooper van de Heffinck) staan op dit moment op stal bij de springruiter. “Zij mogen de volgende keer weer mee. Dan gaan we naar de landenwedstrijd in Vilamoura”.

Dit weekend komt Bles nog meerdere keren aan de start. “Ik heb een stel goede paarden mee, dus de kansen om vooraan mee te doen zijn zeker aanwezig. Mijn gevoel zegt van wel, maar het moet allemaal nog gebeuren natuurlijk. Het blijven dieren die van dag tot dag leven, maar qua conditie, sportgericht en training heb ik ze goed op peil”, sluit hij af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Vergelijkbare artikelen

Reacties