Baltic-dochter springt eruit

Baltic-dochter springt eruit

0 40
Stamboekkeuring

In het tropische De Wolden vond vandaag de laatste Centrale Keuring van het jaar plaats. Bij de springpaarden ging de kampioenstitel naar de Baltic VDL-dochter Ficalien DN (uit Wicalien ster prok v.Corrado I) van Derk Noordhuis terwijl de Ampère-dochter Fimosa (uit Rimosa I elite sport-dres v.Quattro) van fokker J. Vincourt en mede-geregistreerde K.H. Aasman tot beste Drentse merrie in de dressuurrichting werd uitgeroepen.

Drie springmerries en twee dressuurmerries mogen naar Ermelo, de kampioensmerrie Fimosa hoorde daar niet bij. Zij eindigde in de kopgroep bij de driejarige merries als derde, achter twee merries van buiten de provincie. Fimosa scoorde op de stamboekkeuring tweemaal 80 punten. ‘Een goed ontwikkelde merrie met een mooie voorhand en een opwaarts gebouwd model. Ze zou nog wat meer jeugd mogen uitstralen. Ze draaft met een fijne techniek in de benen’, sprak juryvoorzitter Marian Dorresteijn. In de kampioenskeuring won Fimosa het van het kopnummer van de oudere merries, de vierjarige Evita HWS (Jazz uit Sirien keur sport-dres v.Jetset-D) van fokkers G.J. Holthuis en Ellen Wynia uit Steenbergen. Deze grootramige merrie viel op met haar souplesse en lichtvoetigheid. Kopnummer bij de driejarige merries werd de zeer aansprekende Florette N.D. (Vivaldi uit Sarina van de Klumpert ster prok v.Havidoff, fokker A.G.J. Vloet uit Haps) van B. Bakker uit Brecht (B.). De kersverse elitemerrie scoorde eerder dit jaar al 78 punten in de EPTM en viel op met haar jeugdige model en lichtvoetige bewegingsvorm.

Springkampioene Ficalien DN (v.Baltic VDL) had op de stamboekkeuring al hoge ogen gegooid met 80 punten voor het model en 85 voor springen. Ze bleek vandaag in De Wolden wederom een maatje te groot voor haar concurrenten. ‘Een voldoende ontwikkelde merrie met veel merrieopdruk en charme. Op de stamboekkeuring heeft zij al rondom weten te overtuigen als springpaard’, lichtte juryvoorzitter Cor Loeffen toe. Ficalien is één van de drie springmerries die naar Ermelo mogen. In de kampioenskeuring won ze het van de vierjarige Evita P (Up to Date uit Morieta elite pref prest sport-dres sport-spr v.Abantos) van fokker Peter Pluyter uit Erm. Deze keurmerrie scoorde eerder al 80 punten in de merrietest, staat goed in het rechthoeksmodel en toonde voldoende souplesse in beweging.

Bij de springveulens werd er een kopgroep van vijf veulens samengesteld. Op één register A-veulen na werden ze allen uitgenodigd voor Ermelo. Kampioen werd de goed gemodelleerde I.Zoleva (Biscayo uit Zoleva II keur IBOP-spr v.Lupicor) van f/g J. Boelens uit Rolde. ‘Zij staat goed in het rechthoeksmodel, beschikt over veel uitstraling en galoppeert met een goede balans en techniek.’ Er worden geen dressuurveulens vanuit Drenthe afgevaardigd.

In de Pavo Cup-voorselectie konden vijf vierjarigen en acht vijfjarigen worden uitgenodigd voor de halve finale. Bij de vierjarigen ging de hoogste score (82,5) naar Effix (Rousseau uit Thyloma W elite v.Nourejev, fokker A.P. de Wit uit Reuver).
In de springrubriek voor vierjarigen (met tevens VION-Cup voorselectie) kwam de KWPN-goedgekeurde hengst Ever Blue (Mr.Blue uit Thissonnevanck elite v.Indorado, fokker Erik Veenstra uit Nuis) dankzij tweemaal een 8,5 op kop.

Hoefslag/KWPN

Reacties