Van Asten derde in Rabobank Kampioenschap

Van Asten derde in Rabobank Kampioenschap

0 126

Maar liefst 24 combinaties wisten zich te plaatsen voor de barrage van de Rabobank Kampioenschap van Rotterdam. Hier zat de Portugese Luciana Diniz met Fit for Fun (v.  For Pleasure) ook bij, maar zij besloot haar kampioenspaard te sparen voor de komende wedstrijden en kwam dus uiteindelijk niet aan start in de met 45.000 euro gedoteerde 5* wedstrijd op 1.55m niveau. Brazilaan Pedro Veniss besloot eveneens om niet te starten, waardoor 22 combinaties overbleven. Acht daarvan zouden de eer van Nederland gaan verdedigen.

In het zicht van de haven

Waar in de eerste ronde foutlozen grossieren bleken de meeste zich te verkijken op de barrage. De eerste ruiters kregen diverse balken naar beneden, waardoor Gert Jan Bruggink met Vampine (v. Marome Nw) als vierde starter uiteindelijk de eerste te kloppen tijd neer te zetten. Dat gebeurde enkele combinaties later door Leopold van Asten (archieffoto). Hij stuurde de tienjarige VDL Groep Beauty (v. For Pleasure) naar een bloedsnelle 37.85 seconden. Maikel van der Vleuten strandde in het zicht van de haven, hij was in het zadel van VDL Groep Arera C snel rond in 37.17 sec, maar de Indoctro-merrie liet op de laatste hindernis het hout niet boven. De Fransman Patrice Delaveau overkwam dezelfde pech (36.81 sec) met zijn Zangersheidemerrie Leontine Ledimar Z H D C (v.  Lodefever II). De nummer een van de wereldranglijst; McLain Ward (HH Carlos Z v. Chellano Z) deed eenzelfde duit in het zakje. Een tijd van 36.75 sec en een balk op de laatste hindernis maakte van hem de beste van de vierfouters. De laatste hindernis zou nog meer ruiters de nek omdraaien.

Later starten

Het voordeel van later starten zorgt er voor dat je als ruiter leert van de gemaakte fouten van je voorgangers. Een aantal ruiters kozen te gaan voor foutloos rijden in plaats van perse die snelste tijd neer te willen zetten. De Marokkaan Abdelkebir Ouaddar en de Zweed Henrik von Eckermann durfden vol gas te geven en wisten beiden ook de laatste hindernis overeind te houden. Ouaddar werd tweede (37.34 sec) met de twaalfjarige Quickly de Kreisker (v. Diamant de Semilly). Von Eckermann wist met Chacanno (v. Chacco-Blue) de meeste tijd van Van Asten af te snoepen. De Zweed zette een tijd neer van 36.83 seconden en veroordeelde Van Asten naar een derde podiumplaats. Laatste starter Gerco Schröder had met de voorzichtige, maar nog jonge Glock’s Lausejunge (v. Ludwigs As) mogelijk een galopsprong teveel. Hij bleef foutloos, maar zijn klok stopte pas met 39.35 seconden op de teller. De Tubbergenaar werd vierde. Eduardo Alvarez Aznar (Spanje) complementeerde de top vijf. Gert Jan Bruggink eindigde uiteindelijk op een zesde plaats.

Jelmer Hoekstra reed op safe en dat leverde hem in het zadel van Chaplin (v. Verdi) een zevende plaats (42.33 sec) op. De ruiter uit het Zuid-Hollandse Middelharnis werd gekroond tot beste jonge ruiter van het evenement.

Klik hier voor de uitslag

Foto: Remco Veurink 

 

Reacties