Als je (enige) toppaard wegvalt

Als je (enige) toppaard wegvalt

0 2856

Voor veel ruiters is het de heilige graal. Dat ene paard, die ene paardenkracht, die het succes brengt en alle dromen waarmaakt. Het once in a lifetime-horse. Maar wat als je moet stoppen met de ware? Arjen Teeuwissen, Angelique Hoorn en Antoinette Falandt doen hun verhaal over het verlies van hun belangrijkste PK en over hoe ze de draad daarna weer oppakten.

Angelique Hoorn en Blauwendraad’s O’Brien

Angelique Hoorn had in de KWPN-hengst Blauwendraad’s O’Brien (v. Peter Pan) een gouden paard. De combinatie werd Nederlands kampioen in 2007 en mocht zich individueel als achtste opstellen op de Olympische Spelen in Hongkong. Daarnaast staan vele overwinningen in internationale Grote Prijzen op het palmares. De hegemonie werd in september 2010 abrupt beëindigd door een nare peesblessure. O’Brien landde op drie benen tijdens een landenwedstrijd in Calgary. Hoorn vertelt dat het er even op leek dat hij nog succesvol terug zou keren in de sport. ‘Hij was na anderhalf jaar helemaal hersteld en we hadden zelfs al een comeback gemaakt in de ring, maar toen scheurde in de training thuis zijn andere pees. Hij was al vijftien jaar, dus dan is de kans ook wat kleiner dat hij weer op topniveau zou kunnen presteren. Ik wilde hem niet opnieuw door dat eindeloze revalidatieproces laten gaan, dat verdiende hij niet. Hij ging vervroegd met wedstrijdpensioen. Daarna begon ik opnieuw jonge paarden op te leiden in de hoop dat er opvolger op mijn pad zou komen. Maar als ik een talentvol jong paard heb, betekent dat voor mij meestal dat ik hem moet verkopen, omdat ik een bedrijf te runnen heb…’

Kortom: het is Angelique Hoorn niet meer gelukt om op het hoogste niveau terug te keren. Dat geldt ook voor Arjen Theeuwissen en Antoinette Falandt. Hun verhalen, én de rest van Hoorns verhaal, lees je in het Hoefslag maartnummer, dat nog tot 31 maart in de winkels ligt. Online bestellen kan daarna natuurlijk wel nog!

Tekst: Koosje Mulders

Foto: Remco Veurink

Reacties