‘Abnormale overwinning’ voor Greve in Drachten

‘Abnormale overwinning’ voor Greve in Drachten

0 89

Het is zes jaar geleden dat Willem Greve aan de opleiding begon van de hengst Carambole om vandaag op ICNN Drachten de eerste Grote Prijs samen te winnen. Ze maakten al deel uit van landenwedstrijden en zelfs het EK-team in 2013 en trakteerden vandaag het publiek in het Fries Congrescentrum op een ware show.

In de Grote Prijs van de Provincie Fryslân ging het om harde knaken. Er viel 65.000 euro te verdelen en daarvoor stippelde parcoursbouwer Louis Konickx met zijn team een lastig traject uit. Dat er toch nog veertien van de zestig deelnemers foutloos bleven, tekende de hoge kwaliteit aan ruiters en paarden.

De in Nederland wonende Egyptenaar Karim El Zogby beet het spits af met Amelia (v. Cantos) en de vonken spatten nog net niet van de ijzers. De tijd van 35.56 seconden leek door niemand te halen, tot voorlaatste starter Willem Greve uit Markelo illustreerde hoe het in 35.06 seconden kon door nog strakkere lijnen te rijden. Goed voor de eerste prijs van 21.450 euro en veel waardering van toeschouwers en collegaruiters.

‘We vertrouwen elkaar voor tweehonderd procent en dan kun je af en toe risico nemen zoals vandaag’, vertelt Willem Greve na afloop. ‘Carambole is een abnormaal goed paard. Ik heb altijd al in ‘m geloofd. Mijn vader ontdekte hem als 2,5-jarige hengst samen met Gerardus Post uit Groningen. Hij was van Tjeert Rijkens en ze hielden hem met z’n drieën tot Gerard en Gerda Korbeld aangaven dat ze graag een paard voor me wilden kopen. Toen kwam Carambole in hun bezit.’ Een win-winsituatie was deze transfer in 2012. ‘Ik kon hem blijven rijden en Carambole bleef behouden voor de Nederland sport en fokkerij. Zijn nafok lijkt heel goed. Gisteravond werd er hier nog een geveild voor 125.000 euro. Ik ben heel gek met hem. Het is een heel bijzonder paard dat momenteel beter dan ooit aanvoelt.’

De derde prijs ging naar Robert Vos uit Wierden met Interline H (v. Indoctro), die een moedige poging deed om te winnen. Fransman Julien Epaillard reed Safari D’Auge (v. Diamant de Semilly) naar plek vier. De jonge Stefanie van den Brink werd met een mooie nulrit in de barrage vijfde met Ace (v. Berlin).

Veel te beleven in Drachten

ICNN Drachten zit er voor dit jaar op. Het veelzijdige paardensportevenement dat al op 3 januari van start ging, begint zichtbaar meer te leven in het noorden gezien de goede publieke belangstelling. ‘Onwijs veel beleving was er’, is Chris van Dam van organisatiebureau EQ International enthousiast. ‘Toen we vijf jaar geleden voor het eerst in Drachten dit concours organiseerden, wisten veel mensen het niet eens. Maar nu begint het echt te wortelen daar. Het evenement zit in de vooruit!’

Uitslag Grote Prijs Provincie Fryslân ICNN Drachten.

Wendy Scholten/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties