8 redenen waarom je voor springen kiest

8 redenen waarom je voor springen kiest

0 6175

Iedereen heeft zijn favoriete paardensportdiscipline. En al die verschillende sporten hebben hun voors en tegens. Springruiters hebben zo hun bedenkingen bij dressuur en zeilen liever over hindernissen. Ben je het met hen eens?

1. Objectief
De paal blijft liggen of niet en de chronometer liegt niet. Lekker duidelijk, eerlijk en niemand die er een punt van maakt.

2. Parcours lopen
Er wordt niet verwacht van je dat je je proef uit het hoofd kent, zoals bij dressuur. Je weet van tevoren niet welke lijnen en hindernissen je tegenkomt op een wedstrijd en dus mag je parcours lopen. Onofficieel mag je nog best een beetje geholpen worden. ‘Liiiiiinks, blauwe oxer!’

3. Hulpmiddelen
Springt je paard uit z’n vel van fitheid, besluit hij tot enkele onverwachte vreugdebokken, dan mag je iets van hulpmateriaal aanbrengen, in de vorm van een wat strenger inwerkend bit of teugel. In een springzadel zit je toch ook veel steviger? En dan hebben we nog de reddende engel: de martingaal!

4. Vlechtjes? Neuh…
Start je rubriek om 9 uur? Geen probleem. Een flinke poetsbeurt de avond van tevoren en dan ’s ochtends nog een borsteltje erover en klaar. Hoezo voor dag en dauw opstaan en prutsen met knotjes… allemaal gedoe en tijdverspilling.

5. Stijlvol
Het enige waar je aan hoeft te denken (vanaf de B dan) is aan de overkant van die hindernissen komen. Geen strafpunten voor stijl en wijze van rijden. Maar goed ook, soms.

6. Peesbeschermers
Beentjes niet helemaal wit? Peesbeschermers, strijklappen en springschoenen om en geen hond die er naar kraait.

7. Haarnetje
Bij dressuur moeten die plukken haar van je in bedwang gehouden worden. Een springruiter mag de haren laten wapperen. Haarnetje overbodig!

8. Vliegen!
Er is niks mooiers dan dat gevoel wanneer je in een perfecte afstand naar die dikke oxer komt en er in een perfecte boog overheen vliegt. Kicken! Daar kan geen appuyement of piaffe tegenop!

Idee van Horse&Hound/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Vergelijkbare artikelen

Reacties