Verkoop Amaretto d’Arco aanleiding voor rechtszaak

Verkoop Amaretto d’Arco aanleiding voor rechtszaak

0 377

Ludo Philippaerts en zijn stoeterij Dorperheide eisen voor de rechtbank van Antwerpen 725.000 euro schadevergoeding van de vroegere eigenaren van stoeterij Arenberg in Malle. Zij zouden hem bij de verkoop van een paard hebben opgelicht. Het openbaar ministerie vorderde voor Patrick S. en Louise M., die verstek lieten gaan, twintig maanden cel en 2.750 euro boete en voor stoeterij Arenberg 8.250 euro boete.

De stoeterijen Dorperheide en Arenberg hadden in 2002 het paard Amaretto d’Arco (Darco x Tenor Manciais) gekocht voor 17.000 euro. Het toen nog onbeleerde paard werd bij stoeterij Arenberg in Malle in training gezet. Op 18 augustus 2008 vernam Philippaerts dat de beklaagden de toen achtjarige hengst zonder zijn medeweten verkocht hadden aan de Amerikaanse fokkerij Spy Coast Farm.

‘Patrick S. beweerde dat hij 500.000 euro voor Amaretto d’Arco had gekregen en beloofde mijn cliënt de helft. Later bleek dat de Amerikanen 1.450.000 euro hadden neergeteld’, pleitte advocaat John Maes namens Philippaerts en zijn stoeterij.

Stoeterij Arenberg vroeg de vrijspraak. ‘De cruciale vraag is: wie was eigenaar van het paard? Wie mocht het verkopen? Ik denk diegene die het in zijn bezit had. Het stond jarenlang in de stallen van mijn cliënt. De burgerlijke partij kan het eigendom niet bewijzen en dus zijn ook de beweerde misdrijven die mijn cliënt ten laste worden gelegd niet aangetoond’, stelde advocaat Axel De Schampheleire.

Tot en met augustus 2013 werd de nu zestienjarige BWP-hengst succesvol uitgebracht door de Ier Shane Sweetnam. Na de zomer van 2013 nam Katie Dinan de teugels over.

Het vonnis wordt uitgesproken op 14 november.

Bron: Het Belang van Limburg/Hoefslag

Reacties