FEI: Nieuw protocol voor stewards over de bloedregel

FEI: Nieuw protocol voor stewards over de bloedregel

0 292

De FEI Steward’s Manual for Jumping is geüpdatet met de toevoeging van een nieuw protocol voor het omgaan met gevallen waarbij bloed op de flank(en) en/of excessief gebruik van sporen optreedt. Deze ‘bloedregel’ en hoe die de afgelopen tijd is geïnterpreteerd heeft voor een hoop discussie en verwarring gezorgd. Denk aan Bertram Allen in de Olympia Grand Prix eind vorig jaar en Guy Williams in de Derby van Hickstead drie weken geleden. Het nieuwe protocol is opgesteld om duidelijkheid te geven aan deze situatie.

In het nieuwe protocol staat onder andere dat er te allen tijde een lid van de Ground Jury aanwezig moet zijn om de Chief Steward te kunnen bijstaan als deze een paard aantreft met bloed vanwege spoorgebruik.

In detail beschrijft het protocol welke stappen een steward moet nemen indien er tijdens de warming-up, na het verlaten van de ring – ook bij het controleren van de bescherming aan de benen – bloed op een of twee flanken aangetroffen wordt. Zo moeten er diverse foto’s genomen worden.

De Chief Steward moet vervolgens nagaan of de voorgaande procedures gevolgd zijn en bloed op een ongebruikte latex handschoen overbrengen. Ook van het bloed op de handschoen moet een foto genomen worden.

De Chief Steward brengt de Ground Jury op de hoogte van het incident. Deze gaat niet over al dan niet diskwalificeren totdat een aangewezen lid van de Ground Jury de foto’s gezien heeft en het paard heeft onderzocht. Alleen hij heeft de verantwoordelijkheid om een combinatie te diskwalificeren.

Indien er bloed geconstateerd wordt voordat een ruiter de ring binnengaat, moet de Steward de ruiter ervan op de hoogte stellen dat hij de ring niet mag betreden voordat de bovenstaande procedure gevolgd is. De Ground Jury kan toestemming geven. Indien de ruiter de instructies van een Steward niet opvolgt dan kan hem dit een gele kaart opleveren (door de Chief Steward).

Download FEI-protocol voor stewards.

Worldofshowjumping/Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties