Spierfysiologie: Effectief trainen

Spierfysiologie: Effectief trainen

Foto: Shutterstock
Gespierd paard
De meesten onder ons zien graag een mooi gespierd paardenlichaam, maar de vraag is of dat lichaam ook functioneel gespierd is. Met andere woorden: hebben we wel de juiste spieren getraind voor het doel dat we willen bereiken of de sportdiscipline waarin we rijden? Dr. Caroline Munsters belicht de diverse types spieren en de training ervan.

Drie soorten spieren

Voordat we het over een optimale training van het paard kunnen hebben, is een basisbegrip van het spierstelsel onontbeerlijk. Welke spieren heeft een paard en hoe werken die? We kunnen drie soorten onderscheiden: skeletspieren, orgaanspierweefsel en glad spierweefsel.

Kabelachtige structuur

Het zijn vooral de skeletspieren die onze aandacht trekken. Deze zorgen er immers voor dat een bewuste beweging mogelijk is. We gaan dan ook even dieper in op dit type spieren. Skeletspieren bestaan uit spierbundels. Spierbundels bestaan op hun beurt uit honderden spiervezels, die zelf ook nog uit kleinere eenheden bestaan. Of om het met de woorden van Carolien Munsters te zeggen: ‘Spieren zijn opgebouwd uit bundels van bundels van bundels.’ Al deze bundels samen vormen een sterke kabelachtige structuur, de spier. Deze spier zit vervolgens door middel van een pees vast aan het bot. Dit is weliswaar een sterk vereenvoudigde voorstelling, maar bevat wel de essentie.

Spiervezeltypes

Nu we weten dat spieren bestaan uit spiervezels, is het belangrijk te beseffen dat er ook verschillende spiervezeltypes zijn. Grofweg kunnen we drie types onderscheiden, die van weinig tot heel veel kracht kunnen ontwikkelen. We spreken over type 1, type 2A en type 2X vezels. Alle spieren bevatten een combinatie van alle types spiervezel. Het procentueel aandeel van elk type in een spier kan wel verschillen. Hoeveel van elk type aanwezig is in een spier, is enerzijds afhankelijk van de genetische aanleg en anderzijds van hoe de spier gebruikt wordt (training). Precies dit besef is van cruciaal belang wanneer we een paard gaan trainen. Het geeft inzicht in de natuurlijke aanleg van ons paard en toont ons ook de weg naar de meest geschikte training.

 

Carolien Munsters
Carolien Munsters Foto: Remco Veurink
Tekst: Isabel Hossey
Foto: Shutterstock / Remco Veurink

Reacties