Spaans kampioene Laura Reija: ´Imagine was nog nooit buiten Nederland geweest´

Spaans kampioene Laura Reija: ´Imagine was nog nooit buiten Nederland geweest´

Laura Reija
Laura Reija - Imagine

De Spaanse Grand Prix amazone Laura Reija (28) kocht eind januari de KWPN-goedgekeurde hengst Imagine (Chippendale x Jazz). Nu, enkele maanden later, wint de combinatie het Spaans kampioenschap voor 5-jarigen.

Op 18-jarige leeftijd woonde Reija een paar maanden in Nederland om te trainen bij Dressuurstal van Baalen. In 2012 kwam ze terug voor een studie aan de Hogeschool van Utrecht. Ze keerde in 2013 weer terug naar Spanje om daar haar opleiding af te ronden. Later, in 2016, verhuisde de Spaanse amazone definitief naar Nederland om samen te gaan wonen met haar Nederlandse vriend Jarin.

Van niks tot Grand Prix

Op haar vijftiende reed Reija haar eerste Europees kampioenschap bij de Junioren. De amazone behaalde vele goede resultaten met verschillende paarden. Zo maakte ze Everest (v. Winningmood) zelf zadelmak en trainde hem tot Lichte Tour niveau. Daarnaast trainde ze Rucuerdo (v. Conspirado) vanaf 5-jarige leeftijd tot en met zijn pensioen. Met Recuerdo vloog als ze een sneltrein door elk niveau, eindigd in de Grand Prix. Het duo nam onder andere deel aan wedstrijden zoals het EK in 2007 en 2008 en CHIO Aachen in 2013 en 2014.

´Ik heb nu de 15 jarige Wobelisk (Obelisk x Gribaldi) en Imagine, zij staan bij Dressuurstal Sander Marijnissen. Helaas is Wobelisk momenteel geblesseerd. Voorheen startte ik met hem Grand Prix, ik hoop dat ik zo snel mogelijk de draad weer met hem kan oppakken, en dat we nog wat mooie wedstrijden kunnen rijden. Verder heb ik nog 6 jonge paarden in de opfok, zij zijn 1, 2 en 3 jaar oud. In de toekomst zal ik hun zadelmak gaan maken en wat daarna de specifieke plannen worden, dat zien we dan wel.´

Imagine Spaans kampioen

Reija blikt tevreden terug op het Spaans kampioenschap: ´Het was voor Imagine de eerste keer dat hij buiten Nederland kwam. De reis is zo´n 2.000 kilometer lang, dus dat was best wel een stukje voor zijn eerste keer,´ lacht de enthousiaste amazone. ´Maar Imagine deed het super.´

´Het Spaans kampioenschap voor 5-jarigen houdt in dat je op vrijdag, zaterdag en zondag een proef moet rijden. De combinatie met de hoogste totale score over die drie dagen wordt als kampioen aangewezen.

De eerste dag was Imagine wat minder makkelijk te rijden dan normaal. Hierdoor liep de proef wat minder goed dan dat ik graag had gewild. We eindigden alsnog op de 2e plaats met een mooie score van bijna 80%. De dag erna was hij super, hij liep een geweldige proef en met onder andere een 8,7 voor zijn potentie als dressuurpaard, wonnen we met 84,2 %. De laatste proef ging helaas wat minder. We reden in een andere piste dan de dagen ervoor, waardoor Imagine íets te veel spanning ontwikkelde. Uiteindelijk waren onze totale scores hoog genoeg om de titel mee naar huis te nemen.´

´Ik wil weer zo snel mogelijk naar Nederland´

´Sinds dat ik in Nederland woon heb ik geen wedstrijden meer gereden in Spanje. Ik heb in Nederland veel getraind met Coby van Baalen en Sander Marijnissen, die me echt vooruit helpen. Het is natuurlijk super leuk om weer een wedstrijd in Spanje te rijden. Het is heerlijk om weer naar ´huis´ te gaan, mijn familie en vrienden hier te zien en om dan óók nog kampioen te worden.

Maar nu wil ik eigenlijk wel weer zo snel mogelijk naar Nederland. Dit jaar komen Imagine en ik aan de start bij de hengstencompetitie, en dat begint al bijna!´ sluit Reija af.

 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Lily Forado

Reacties