Spaans beroep op endurancemedailles wordt afgewezen

Spaans beroep op endurancemedailles wordt afgewezen

endurancewedstrijd tryon
FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

De Spaanse team lag aan kop toen de endurancewedstrijd op de Wereldruiterspelen in Tryon werd afgelast. De Spaanse ruitersportfederatie vocht deze beslissing aan, zij wilden hun gouden medaille alsnog ontvangen. Ze hebben het FEI Tribunaal echter niet kunnen overtuigen.

Onveilige omstandigheden

De endurancewedstrijd in Tryon stuitte op veel kritiek, in eerste instantie moest er een herstart plaatsvinden en daarna werd de hele wedstrijd gecanceld vanwege onveilige omstandigheden. Officials namen de beslissing op grond van het paardenwelzijn. Vanwege de annulering van het laatste deel van de wedstrijd, besloot de FEI geen medailles toe te kennen. Het Spaanse team had op het moment van annulering de koppositie.

Wedstrijd uitrijden

De dag na de wedstrijd vocht de Spaanse federatie de beslissing van de FEI om geen medailles uit te reiken aan. Het Appeals Committee merkte echter op dat de Endurance regels vermelden dat ruiters de wedstrijd uit moeten rijden, om een medaille te kunnen ontvangen. De Spaanse federatie ging daarna wederom in beroep bij het FEI Tribunaal. Ze beargumenteerden dat hun ruiters de medailles verdienden, omdat ze in zware omstandigheden ruim 80% van de wedstrijd hadden voltooid. Daarnaast kan het ‘uitrijden van de wedstrijd’ anders worden geïnterpreteerd; tot zo ver mogelijk en toegestaan was hebben de Spaanse ruiters de wedstrijd uitgereden.

Afgewezen

Het FEI Tribunaal heeft het verzoek van de Spaanse federatie afgewezen. Ze geven aan dat het niet wettelijk is vastgelegd of medailles moeten worden toegekend wanneer de wedstrijd niet is uitgereden. Daarnaast zijn de paarden niet gepresenteerd op een afsluitende veterinaire keuring. De FEI geeft aan sympathie te hebben voor de Spaanse ruiters, die er veruit het beste voorstonden. Dit waren echter geen definitieve plaatsingen, niemand weet wat de uiteindelijke plaatsing zou zijn geweest als de wedstrijd was afgemaakt.

Bron: Horsetalk

Reacties