Slurpen, zuigen, slobberen, oftewel: Hoe drinkt je paard? *video*

Slurpen, zuigen, slobberen, oftewel: Hoe drinkt je paard? *video*

Is het je wel eens opgevallen dat paarden er soms rare drinkgewoonten op nahouden? Ze slurpen, zuigen, slobberen en er zijn er die flink kabaal maken.

Maar feit is… je paard moet te allen tijde de beschikking hebben over schoon drinkwater. Onder normale omstandigheden – zonder arbeid – heeft hij iedere dag ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht nodig. Dat is 25 liter water voor een paard van 500 kg. Wanneer je een pittige training doet waarbij je paard flink zweet, dan verdubbelt de behoefte gemakkelijk. De hoeveelheid water die een paard drinkt, is afhankelijk van bijvoorbeeld weersomstandigheden, geleverde inspanning en individuele behoefte. Water van 15-20 graden Celsius heeft de voorkeur.

Hoeveel water ook afhankelijk van voer

Het voer dat een paard tot zich neemt, bestaat voor een deel uit water. Bij gras is het aandeel water veel hoger (zo’n 85%) dan bij kuil (zo’n 30%) of hooi (slechts 10%). Dat betekent dat paarden die 24/7 grazen, minder water drinken dan paarden die op stal staan.

Kieskeurige drinkers

Je ziet wel eens dat paarden liever in de wei drinken dan op stal. Dat komt omdat paarden zeer kieskeurig kunnen zijn wat betreft het drinkwater. Zo verkiezen ze hard water boven zacht water, omdat hard water smakelijker is. Ook hebben paarden een voorkeur voor water met een neutrale pH-waarde boven water met een lage pH-waarde. Er zijn voorbeelden van paarden die op vreemd terrein, bijvoorbeeld op wedstrijden, lastige drinkers zijn. Een smaakje aan het water toevoegen, zoals appelsap, kan dan helpen.

Bekijk het mooie filmpje:

Bron: Stockmanschip.eu

Foto: Christine Dijk

Vergelijkbare artikelen

Reacties