Sita Hopman: “Het EK was een hele gave ervaring”

Sita Hopman: “Het EK was een hele gave ervaring”

Sita Hopman - Foto: Equigeniek

Brouwershaven Uthopia II, de EK pony van Sita Hopman is verkocht naar Zwitserland. De ruin gaat zijn carrière vervolgen bij een 12 jarige amazone. “Waar ik vooral trots op terug kijk is de manier waarop we zo ver gekomen zijn,” vertelt de amazone.

Droom

Hopman staat gestald bij Adelinde Cornelissen in Nijkerk. “Via Adelinde kwamen we in aanraking met de nieuwe eigenaren. Hij gaat naar een 12 jarig meisje in Zwitserland. Op dit moment is hij al onderweg naar zijn nieuwe stal. Het doel van de nieuwe amazone is om ook internationaal te gaan rijden. Ze droomt ook van de Europese Kampioenschappen, net zoals ik gedaan heb.”

Potentie

De familie Hopman kocht de pony 3,5 jaar geleden. De pony was heel eg bang en wilde alleen maar rennen. “Bijna niemand kon er op rijden en ze vroegen of ik het wilde proberen. Ik heb het een halfjaar geprobeerd en hij was eigenlijk voor de verkoop. Het meisje dat er eerst op reed kon er niet meer op rijden omdat ze er steeds vanaf viel. Uiteindelijk hebben we hem zelf gekocht omdat we er wel potentie in zagen.”

Adelinde Cornelissen

De pony liep toen op L1 niveau en de amazone heeft hem zelf opgeleid naar het Z2. “Binnen een halfjaar liep hij al Z dressuur. Ik ging bij Adelinde lessen en ze vroeg wat mijn doel met hem was. Ik was 16 jaar en ik wilde naar de Europese Kampioenschappen, dat zou de laatste keer zijn dat het kon. We zijn heel hard gaan trainen en hebben er alles aan gedaan om daar te komen. Dat het uiteindelijk ook gelukt is, is heel gaaf.”

Sita Hopman – Foto: Equigeniek

Europese Kampioenschappen

Op de Europese Kampioenschappen won de combinatie team brons en werd individueel tiende in de afsluiteinde kür op muziek. “Het EK was een hele gave ervaring. Waar ik vooral trots op terug kijk is de manier waarop we zo ver gekomen zijn. Wat we allemaal hebben gedaan om hier uiteindelijk te komen. Ik vind het wel bijzonder dat het gelukt is om te eindigen waar ik met hem wilde eindigen. Het was een magere pony die er niet goed uit zag en hij is een echte sportpony geworden. In de eerste instantie had niemand gedacht dat het zou lukken om hem op te leiden naar dit niveau.”

Opvolger

Hopman is op zoek naar een waardige opvolger voor haar carrière bij de Junioren. “Op dit moment rij ik nog een driejarige voor Adelinde. Ik ben op zoek naar een Juniorenpaard waar ik verder mee kan en hopelijk weer naar het EK mag. Ik hoop ook nog een paar goede jonge paarden daarnaast te hebben maar het is even afwachten hoe dat gaat lopen. Ik blijf bij Adelinde op stal en we gaan weer hetzelfde doen als we met de pony deden. Namelijk veel samen trainen en werken naar een doel. Samen hoop ik dat we nog veel mooie dingen mogen bereiken.”  (MK)

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Equigeniek

Reacties