Silvie de Veld: “Wanneer je in een viertal rijdt ligt je focus...

Silvie de Veld: “Wanneer je in een viertal rijdt ligt je focus ergens anders”

Viertal 4-Symphony Foto: Privébezit Silvie de Veld

Silvie de Veld is samen met haar paard Diva (v. Lauries Crusador) één van de combinaties uit het viertal 4-Symphony. Het viertal was met name in 2019 erg succesvol. Zo werden ze Brabants kampioen in de klasse M, werden ze daarna derde van Nederland en bemachtigden ze een startplaats voor Indoor Brabant. 

Team

Verder bestaat het viertal uit haar zusje Manouk de Veld en Kings Gambit (v. Diarado),  Jolie van den Bighelaar met Fifty-Fifty (v. Heartbreaker), Rozemarijn van Ginkel en Gadget (v. Charmeur), Noémie Govaarts met Juwel (v. Elcapone) en Florentine van Ginkel met Baylana (v. Landtanzer).  Annelies Bastiaanssen is commandant en geeft de amazones samen met Anita de Veld les.

Combinaties

Silvie De Veld begint te vertellen over het ontstaan van het viertal. “We rijden eigenlijk al sinds de pony’s samen in het viertal. In het begin was het meer gewoon iets wat je deed bij de vereniging, maar hoe ouder we werden hoe leuker we het zijn gaan vinden. Alleen toen reden we niet de kür op muziek, maar gewoon een proef. Op een gegeven moment gingen we over naar de paarden en hadden we helaas steeds maar drie combinaties, we kwamen er dus telkens een te kort. Uiteindelijk hadden we in 2017 wel vier combinaties, zijn we begonnen met het viertal rijden en zijn we ook overgegaan op de kür op muziek.”

Winter-competitie

“In Boxtel wordt er tijdens de wintermaanden altijd een competitie gereden bij HSV St. Martinus. Zij organiseren ieder jaar een competitie voor viertallen kür op muziek. Daar zijn we toen gaan kijken en omdat we eindelijk vier combinaties bij elkaar hadden, wilden we daar meteen aan meedoen!”

Successen

Naast het viertal komen alle combinaties ook uit in de reguliere dressuur. “We zijn met het viertal in 2017 in de L begonnen. Alle amazones reden toen ook op B/L niveau. In de zomer van 2018 zijn we begonnen met onze M-kür, we reden individueel nog steeds B  en L, dus dat was een hele uitdaging”, geeft de amazone lachend toe. “Nu rijden er drie amazones M en twee amazones L. Afgelopen zomer hebben we een nieuwe M-kür gemaakt, werden we Brabants kampioen en mochten ook in Ermelo op het NK starten. Daar werden we uiteindelijk derde en kregen we een startbewijs voor Indoor Brabant.” 

Mooi geheel

“Paardrijden is normaal natuurlijk een individuele sport en met het viertal is het juist leuk dat je het met het team kan doen. In een viertal is het niet zo heel erg als je zelf niet alle onderdelen voor 100% beheerst, maar gaat het vooral om hoe het geheel oogt. Wij hebben gelukkig het voordeel dat we met z’n vijven zijn en dat we allemaal een donkerbruin paard hebben. Dat oogt sowieso al meer als een geheel als wanneer je in een viertal allemaal verschillende kleuren hebt. Hoe wij eruit zien als geheel wordt ook mede bepaald door onze identieke jassen, wedstrijdshirt en dekjes. Hiervoor zijn wij onze sponsoren LeeFrame en Link Magazine erg dankbaar. Maar het leuke van alles is vooral dat je het met het team doet.”

Voordelen van zelf een kür maken

Ook de weg naar de uiteindelijke proef is een teamprestatie voor 4 Symphony. “Wij hebben de drie küren die we nu hebben gereden alle drie zelf bedacht. We hebben de figuren verzonnen, de choreografie in elkaar gezet en de muziek zelf uitgekozen. Doordat daar zoveel tijd in gaat zitten en we vaak met elkaar moeten sparren over de lijnen die er gereden worden, ben je er veel meer mee bezig dan bij een kür die je kant en klaar koopt en zomaar gaat oefenen. Daarbij heb je ook nog eens het voordeel dat je je proef kunt afstemmen op wat de paarden wel of niet goed kunnen.”

Focus

Rijtechnisch zit er ook verschil tussen rijden in een viertal en een individuele proef. De Veld denkt dat het verschil voornamelijk zit in de focus. “Wanneer je alleen rijdt ben je heel erg bezig met of je netjes alle figuren rijdt zoals het moet. In een viertal probeer je dat natuurlijk ook, maar is het best moeilijk om iets precies op de letter te rijden als de rest bijvoorbeeld net anders rijdt. Je bent eigenlijk de hele proef door om je heen aan het kijken. Ik denk dat je je individuele proef wat netter rijdt en mooier af kan werken dan in het viertal. Daar is het belangrijker dat alles tegelijk gaat, dan dat alle onderdelen een negen of een tien waard zijn.”

Steun aan elkaar

“Ook de paarden zijn anders in een viertal. We hebben vorig jaar op Indoor Brabant gereden, wat natuurlijk een hele happening is met allerlei enge dingen. Als je met een viertal bent en er zijn ook paarden die er niet op reageren, merk je dat ze de rest daar ook in meenemen. De paarden hebben echt steun aan elkaar op dat soort momenten en dat is natuurlijk heel erg fijn.” Toch is de amazone ervan overtuigd dat niet elk paard geschikt is als onderdeel van een viertal. “Je paard moet sowieso niet bang zijn van andere paarden, dan wordt het heel lastig. Het is belangrijk dat ze elkaar accepteren want je moet vaak tussen elkaar door of dicht langs elkaar af rijden. Dat moet wel gewoon kunnen. Maar op het moment dat je paard gewoon goed voor elkaar is, denk ik dat het in principe wel zou moeten lukken.”

Nederlandse kampioenschappen

Eigenlijk was het doel van 4-Symphony om in 2020 bij Indoor Brabant te rijden. “Daar waren we ook voor geselecteerd, dus het was erg jammer dat dat niet door heeft mogen gaan. Maar we hopen dat de Brabantse kampioenschappen deze zomer wel doorgaan zodat we daar kunnen verschijnen. Van de provincie Brabant mag er altijd één viertal door naar de Nederlandse, dus we hopen dat wij dat zijn. En in de winter gaan we natuurlijk weer meedoen met de competitie van HSV St. Martinus”, besluit de enthousiaste amazone. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit Silvie de Veld

Reacties