Siem Budding doet aan boogschieten te paard: “De connectie met je paard...

Siem Budding doet aan boogschieten te paard: “De connectie met je paard is belangrijk”

Siem Budding

Siem Budding nam afgelopen weekend deel aan een Europees Kampioenschap in Polen. Dit in een hele bijzonder discipline, in Horseback Archery Eventing. Een in Nederland onbekende tak van de paardensport; boogschieten te paard.

Horseback Archery Eventing

Het EK Horseback Archery Eventing bestaat uit drie onderdelen, Budding werd in alle onderdelen derde bij de junioren. De eerste dag kwam hij van start in de Hongaarse baan, die als doel heeft zo veel mogelijk pijlen raak te schieten in een langzame galop. “Je galoppeert langzaam, maar toch binnen de tijd. Wij schieten altijd vanuit de galop en je krijgt punten op basis van hoe goed je in het midden schiet en hoe snel je gaat.” Het tweede onderdeel, de Koreaanse baan is gefocust op een hogere snelheid. Er zijn drie banen met in totaal tien doelen, die in een snelle tijd moeten worden afgelegd.

Cross Country

Het laatste onderdeel is de Poolse baan. “Deze kun je vergelijken met een cross country, hij is vaak ongeveer een kilometer lang. Deze keer gingen we de baan twee keer af. Het is het moeilijkste onderdeel, het heeft veel bochten, open stukken en we schieten op nep-dieren. Je legt de baan grotendeels in galop af, moet je paard goed kunnen sturen en ondertussen kunnen schieten. Het is heel gevarieerd en daarom naar mijn mening een van de leukste banen.”

Verschillende paarden

Verschillend ten opzichte van veel andere hippische disciplines, is dat Budding iedere wedstrijd op een ander paard rijdt. “Op wedstrijden rijd je met paarden van de organisatie, je mag het paard één dag uitproberen en dan begint de wedstrijd. Je moet dus heel snel een connectie kunnen krijgen met een paard. Ik train met veel verschillende paarden, want ik moet alles kunnen rijden. Dat is een van de grote uitdagingen binnen onze sport. De connectie met je paard is namelijk heel belangrijk, anders lukt het niet. Het paard moet goed op zit en geluidssignalen terugkomen en versnellen, want je moet veel zonder teugels doen. Het is heel leuk en geeft een fijn gevoel om dit samen met een paard te kunnen doen.”

Ieder ras

Op een wedstrijd Horseback Archery zie je veel verschillende paarden. “Eigenlijk kan ieder ras dit wel. Je ziet veel verschillende rassen bij boogschieten te paard. Over het algemeen zijn brave en rustige paarden het meest geschikt, maar ook scherpere paarden kunnen goed passen. Als ze maar goed op je zit terug te rijden zijn. Sommige ruiters vinden een groot zweefmoment fijn, anderen houden van een kortere galop; dat is echt persoonlijk.”

Records geschoten

Dit was Buddings vijfde internationale wedstrijd. Hij sloot de wedstrijd af met twee persoonlijke records én Nederlandse records. “Ik ben er heel blij mee. Er stonden een paar junioren voor me die heel goed zijn en veel ervaring hebben. Ik ben blij dat ik toch zo hoog ben geëindigd. Tijdens dit EK reed ik een paard van mijn trainer uit Hongarije, een heel mooi en heel fijn paard. Ik train bij buitenlandse trainers omdat er in Nederland geen trainers zijn op dit niveau. Ik kan zelf alleen les nemen in paardrijden of boogschieten; niet in die combinatie.”

WK 2020

Na het Europees Kampioenschap zit het wedstrijdseizoen Horseback Archery Eventing erop. “Mijn doel voor volgend jaar is het WK. Daar wil ik graag nog hoger eindigen, het liefst eerste worden”, sluit Budding ambitieus af.

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Jouke Bourma

Reacties