Shetlandpony-congres ‘Fokken met visie’

Shetlandpony-congres ‘Fokken met visie’

0 250
‘Fokken met visie’

In Duiven vindt op zaterdag 29 februari het Shetlandpony-congres ‘Fokken met visie’ plaats. Het is dè gelegenheid om je als fokker te laten inspireren en om andere fokkers te ontmoeten.

Een van de programma-onderdelen is een presentatie van Johan Hamminga. Hij is lid van de hengstenkeuringscommissie dressuur van het KWPN. Hamminga is bovendien eigenaar van een succesvolle trainings- en africhtingsstal en instructeur.

Hij bespreekt in Duiven het exterieur en de bewegingen van een goede sportpony. Waar en hoe kan er bij de Shetland Pony nog verbeterd worden?

Pedigree analyse

Ruud van Raak, eigenaar van Stal de Toekomst en schrijver van vele artikelen over de Shetlandfokkerij, gaat dieper in op het belang van een grondige pedigree analyse. Hij laat aan de hand van een aantal voorbeelden het belang van een goede pedigree zien en koppelt dit aan de fokwaardeschattingen uit het zogenoemde ‘kerstbomenboek’.

Tevens geeft Van Raak een korte beschouwing van de nieuwe jaargang hengsten.

Hengst kiezen

In de middag krijgt Cor Loeffen, voorzitter van de Hengstenjury Springen van het KWPN, het woord. Hij geeft zijn visie over hengstenselectie, selecteren in eigen fokkerij, exterieur en het gebruiken van andere bloedlijnen.

Ton Burgers, eigenaar van Stal Bunswaard, en Arnold Dijkstra, internationaal jurylid en stamboekinspecteur, geven een korte beschouwing over het keuren en beoordelen van Shetlandpony`s in het buitenland. Zij analyseren het keuren in het Verenigd Koninkrijk, Finland en Zweden en waarvan dit verschilt met Nederland.

Fokker van het jaar

In de namiddag reikt Ton Burgers de ‘Bunswaard-Cup’ uit aan de Shetlandfokker die zich qua visie, kwaliteit en fokkerijresultaten nadrukkelijk onderscheiden heeft.

Die eer kwam vorig jaar toe aan Appie Dibbits uit Horssen. Hij hoeft met een relatief kleine fokkerij door gerichte keuzes geen concessies te doen aan kwaliteit. Hij kwam tot enorme prestaties met zijn “Veldzicht” fokkerij.

Een verslag van de eerste editie van het congres Fokken met Visie vind je hier.

Aanmelden kan via shetlandbreeders@gmail.com

Reacties