‘Shetlandpony is niet klein, een paard is gewoon groot’

‘Shetlandpony is niet klein, een paard is gewoon groot’

0 1264
shetlandpony
Groot en klein paard © DigiShots

Je zou je niet af moeten vragen waarom een shetlandpony klein is, maar waarom een paard zo groot is. Dat blijkt uit raadpleging van een aantal deskundigen en een duik in de literatuur door de redactie wetenschap van het NRC.

Van oudsher was het paard namelijk best klein, blijkt uit het onderzoek van het dagblad. Als voorbeeld worden de huidige rassen als de shetlander, de ijslander en het przewalskipaard genoemd. Volgens ponydeskundige Sandra Nieuwendijk, die al 40 jaar ijslanders houdt, is beter om te zeggen dat de shetlander klein is gebleven, in plaats van geworden. ‘Juist het gangbare rijpaard is veranderd. Dat is, door eeuwenlange fok, aanzienlijk gegroeid.’

Veelgestelde vraag

Het NRC zoekt wekelijks het antwoord op een veelgestelde vraag. In het vraagstuk over de shetlandpony komt verder naar voren dat het niet de Vikingen waren die de shetlander vanuit Scandinavië naar de Shetlandeilanden brachten. ‘Want er zijn op de eilanden ponybotten gevonden uit de Bronstijd’, geeft June Brown van de Pony Breeders of Shetland Association aan.

Waar de oorspronkelijke paarden vandaan kwamen, wordt niet duidelijk.

Uit het boek Shetland Ponies (2000, Margaret Hunter) blijkt dat de kleine, veelzijdige en makkelijk te houden pony na 1842 opeens in trek waren omdat de ‘Mines Act’ een eind maakte aan de inzet van vrouwen en kinderen in de mijnen.

Volgens Hunter zijn er overigens nu net veel shetlanders in Nederland als in de rest van de wereld.

Bron: NRC.nl

Foto: DigiShots

 

Reacties