Shelly Gribnau: “Paardrijden met Flo is gewoon te leuk om te stoppen”

Shelly Gribnau: “Paardrijden met Flo is gewoon te leuk om te stoppen”

Shelly Gribnau met Flo. Foto: Tyrza van Maanen

Ondanks dat Shelly Gribnau haar lijf niet altijd meewerkt door haar Hypermobiliteitssyndroom en dat haar merrie Flo (v. Jazz) best pittig is, heeft de combinatie nu de punten binnen voor het Z1. “Ze is niet het makkelijkste paard voor mij om uit te zitten, maar als ze eenmaal loopt dan is het ook heel fijn.”

Mencarrière

Oorspronkelijk is de amazone altijd menner geweest. Nog steeds is ze actief in de paardenbranche. Zo heeft ze een dekenwasserij, een paardentaxi en doet ze aan verkoopbemiddeling. “Sinds mijn achtste of negende loop ik al mee in de menwereld. Ik ging ook naar internationale wedstrijden, alles erop en eraan. Tot ik een kind kreeg, en een heel goed aanbod vanuit Zweden om mijn pony te verkopen. Ik had geen tijd meer om 4 of 5 dagen op wedstijd te gaan, dus besloot ik op zoek te gaan naar een rijpaard. Ik was op zoek naar een braaf buitenrijdpaard, maar ik kwam met Flo thuis”, lacht ze.

Grote overstap

“We gingen een dagje paarden kijken en hadden van alles op de planning staan. Ik had me voorgenomen niets te kopen, maar alleen te bekijken wat ik wilde. Ik zag Flo staan en binnen 5 minuten wist ik: dit is mijn paard. Nadat ik een rondje proef had gereden wist ik het zeker. Ze is niet heel groot met haar 1.58m, maar ik had nog nooit pony’s groter dan 1.45m gereden. Voor mij was deze overstap dus al best groot. Flo is niet makkelijk, maar het was wel gelijk een match. Ik kocht haar toen ze 8 jaar was en wilde eigenlijk een iets ouder paard, maar ik ben zo voor haar gevallen. Ze is echt een black beauty.”

Twijfels

Na een tijdje getraind te hebben is de combinatie ook gaan starten. “We zijn door de B, het L1 en het L2 heen gevlogen. Maar het is wel echt een Jazz-merrie. Als ze iets niet wil, doet ze het niet. Ze heeft best regelmatig op haar achterbenen gestaan. Er zijn wel momenten geweest waarop ik dacht: ga ik hiermee verder of zoek ik toch wat anders? Maar ja, voor Flo heb ik een Arabier x Welsh Cob gehad, die was nog veel erger onder het zadel. Met goede begeleiding en een beetje lef zijn we er samen doorheen gekomen. We staan nu sinds een half jaar op een nieuwe stal en ze is een heel ander paard geworden. We komen altijd door de binnen- en de buitenbak heen, gaan ook veel het bos in en doen aan balkjestraining”, aldus Gribnau.

Bizar snel

In de twee jaar dat de combinatie nu samen is zijn ze Z1 startgerechtigd geworden. Tussendoor lagen ze er bijna een half jaar uit, omdat Flo haar griffelbeentje had gebroken. “Het is echt bizar snel gegaan. We reden 2 tot 3 winstpunten per proef. Het begin van de M1 was even lastig, omdat ineens alles op de letter moest. Ook was de contragalop moeilijk voor Flo. Maar toen we daar eenmaal doorheen waren zijn we ook zo de M2 door gevlogen. We zijn nog niet helemaal klaar voor het Z1, dus als we weer mogen starten pakken we eerst nog een paar M2-proeven mee voor we doorgaan naar het Z. We trainen lekker nu gewoon lekker door.”

Gewrichten uit de kom

Soms loopt Gribnau nog wel tegen haar fysieke beperking aan. “Ik heb van kleins af aan al HMS, waardoor ik toen altijd viel. Ik heb dus bijvoorbeeld een hele slechte balans. Met mennen had ik daar nooit heel veel last van, gelukkig. Daarnaast ben ik ook heel zwaar geweest. Uiteindelijk ging er een knopje om dat ik op mijn pony wilde rijden. Toen ben ik heel veel afgevallen zodat dat kon. Ik rijd dus pas sinds een jaar of 5 pas echt weer. Toen ik er net weer op zat, ben ik met een paard door een deur gekletterd en had ik allebei mijn heupen uit de kom. Toen kwamen ze erachter dat de HMS bij mij op best veel plekken zat. Het zit in mijn enkels, heupen en schouders. Soms heb ik ook wel last van krachtverlies in mijn handen en op momenten schiet mijn schouder tijdens het rijden ook wel uit de kom. Dan moet ik even stoppen, hem terugklikken, en dan ga ik weer verder”, vertelt ze.

Plezier

“Ik ben ook gestart met een traject om dispensatie te krijgen voor het doorzitten. De ene keer zit ik liever door omdat ik meer kracht heb, de andere keer redt ik het doorzitten met het uitstrekken echt niet. Wat ik wel heb is dat ik na 2 proeven niets meer kan, dan gaat het lampje uit. Maar ja, je leeft maar één keer. Ik rijd veel op mijn zit en ik denk dat dat ook het belangrijkste is. Paardrijden is gewoon te leuk om te stoppen en zeker als je zo’n gaaf paard als Flo onder je kont hebt. Ze is niet het makkelijkste paard voor mij, omdat ze ook echt een zweefmoment in haar draf heeft, maar als ze eenmaal loopt dan is het ook heel makkelijk.”

Hoger komen

Op dit moment staat de merrie stil met een kleine blessure, dus het eerste doel is dat ze weer beter wordt. “Mijn andere doel was Z1 worden. We mogen het nu starten, dus zodra we in het Z1 de winstpunten hebben gehaald gaan we gewoon door. Flo heeft wel de potentie om heel hoog te komen. Het is alleen even afwachten tot hoever ik meekom en hoe we het samen gaan doen. Flo is pas net 11 geworden dus we hebben nog een lange tijd voor ons. Ik hoop wel richting het ZZ-zwaar te komen met haar. Wanneer ze Z2 is wil ik haar misschien eerst laten dekken. Zo ben ik het gewend: je hebt altijd je wedstrijdpaard en iets jongs voor de toekomst. Je wil niet teruggeven in kwaliteit, dus ik ben nu op hengstenjacht. Ik zou het heel leuk vinden om een veulen te fokken van Flo”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Tyrza van Maanen

Reacties