Seksueel misbruik en excessief alcoholgebruik in Duitse springsport

Seksueel misbruik en excessief alcoholgebruik in Duitse springsport

springen algemeen

Volgens het Duitse toonaangevende weekblad Der Spiegel is er van alles mis in de (internationale) Duitse springsport. Het artikel spreekt van verkrachting, vernielde hotelkamers op Europese kampioenschappen en alcoholmisbruik, meldt St-Georg.de.

Vijf journalisten van Der Spiegel deden onderzoek naar wanpraktijken in de springsport. De Duitse Sportinformationsdienst (SID) kreeg het artikel op voorhand te lezen en bracht vrijdag al enkele feiten uit het artikel naar buiten.

Aanranding jong meisje

In het artikel wordt onder meer ingegaan op een incident tijdens de Europese Kampioenschappen in 2017 in Samorin, waarbij een jonge springruiter een hotelkamer in beschonken toestand zou hebben vernield. Het Openbaar Ministerie doet bovendien onderzoek naar de aanranding van een zeer jong meisje ten tijde van dat voorval.

Namen worden in het artikel niet genoemd, maar St. George concludeert op basis van de beschikbare gegevens dat het om ruiters moet gaan die in of rond 1998 geboren zijn en nu bij de U25 rijden. ‘Volwassen mannen dus.’

Volgens het artikel in Der Spiegel werd het meisje gedwongen tot seksuele handelingen en dreigden de mannen zich, als ze niet mee zou werken, te vergrijpen aan haar 15-jarige zusje.

Extravagante feesten

Verder worden verschillende incidenten aangehaald die steeds zouden hebben plaatsgevonden op concoursen voor jonge springruiters, waarbij sprake was van overmatig alcoholgebruik tijdens extravagante feesten. In de wooncomplexen deze ruiters in Warendorf werden talloze lege flessen van sterke drank aangetroffen na een feest.

Onvoldoende actie

De Duitse Ruiterfederatie (FN) zou van de incidenten op de hoogte zijn, maar heeft onvoldoende actie ondernomen. Ook trainers en officials zouden van de wandaden hebben geweten. Onder meer de namen van trainer Peter Teeuwen en bondscoach Otto Becker worden genoemd. Teeuwen bevestigt het overmatige alcoholgebruik tijdens het Duitse Kampioenschap in Aken. Toen zou een 15-jarig meisje zijn verkracht.

De betrokken ruiter (18) werd voor anderhalf jaar geschorst, maar omdat deze schoring nog niet van kracht is, roept Becker de betreffende man nog steeds op, meldt Der Spiegel. Het artikel meldt ook dat de verkrachtingsdrug GHB is gebruikt.

Perfconferentie

De Deutsche Reiterliche Vereinigung is met een schriftelijke reactie gekomen, maar geeft later vandaag nog een persconferentie. ‘Wij keuren seksueel geweld ten zeerste af en verzetten ons tegen overmatige consumptie van alcohol. Voor zover bij ons bekend zijn dit op zichzelf staande gevallen. De overgrote meerderheid van onze ruiters gedraagt zich netjes en neemt niet deel aan dergelijk grensoverschrijdend gedrag. Wij juichen het toe dat de redactie van Der Spiegel deze praktijken onder de aandacht brengt. Ons doel was en is om de grootst mogelijke transparantie te bewerkstelligen en doen onderzoek naar dergelijke overtredingen om de daders te kunnen straffen.’

Bron: St-Georg.de

Archieffoto: Remco Veurink

Reacties