Saskia van Es: “Italo doet het echt boven verwachting goed”

Saskia van Es: “Italo doet het echt boven verwachting goed”

Saskia van Es - Italo © Digishots

Vrijdagavond maakten Saskia van Es en Italo (v. Fürstenball) hun internationale Lichte Tour-debuut in Grote-Brogel. In de Prix St. Georges werden ze tweede met een knappe score van 71,177%. Van Es vertelt uitgelaten: “Dit had ik echt niet verwacht voor de eerste keer!”

Goed aan rijden

“In Nederland hadden we nu één keer Prix St. Georges en één keer Inter I gestart”, vervolgt ze. “De laatste keer ging hij daar zo makkelijk en vanzelfsprekend doorheen. Gisteren moest ik er wel meer aan rijden dan de laatste keer in Nederland. Het was foutloos, maar ik moest er echt goed aan rijden om hem daar te houden. Ik hoop dat ik hem vandaag wat vanzelfsprekender kan krijgen. Voor het beeld viel het trouwens wel mee maar er zit nog heel veel rek in. Italo heeft zoveel expressie, er komt echt wat de ring binnen.”

Super blij

Wat Van Es niet had verwacht, is dat ze nu al een score boven de 70% zou rijden. “Ik was echt verbaasd”, stelt ze. “Maar misschien ben ik wel wat te streng voor mijzelf. Zo’n internationale wedstrijd is toch heel anders dan in Nederland dus ik was echt super blij met deze score!” De hoogtepunten van de proef waren volgens de amazone het uitstrekken, de pirouettes en de appuyementen. “In de wissels kan hij nog wat verbeteren en mag hij nog net iets meer bergop springen.”

Afwachten

“Italo heeft nog niet zoveel kilometers in de benen op dit niveau. Daarbij is dit ook zijn eerste meerdaagse wedstrijd. Het is dus heel erg afwachten of hij er last van heeft of niet. Daar komen we nu achter zodat we er in de toekomst weer op kunnen inspelen. Hij is hier wat meer hengst dan thuis dus dat kost hem natuurlijk energie. Het is de vraag of hij het vanavond in de Inter I gaat volhouden. Maar goed, de score van gisteren is al boven verwachting. Als het vandaag wat minder goed gaat ben ik niet teleurgesteld. Dan moeten we hem gewoon wat meer tijd geven”, klinkt ze nuchter.

Heel gemakkelijk

“In principe gaat het hem allemaal heel gemakkelijk af. Vooral als je ziet hoe hij het thuis al aanpakt. Het is voor mij de uitdaging om te zorgen dat hij fris en vrolijk blijft. Oefeningen zoals de eners en de piaffe zitten er al op. Het is nu zorgen dat hij sterker wordt en van achter blijft ontwikkelen. Het aanleren van de oefeningen is het probleem niet meer. We hebben hopelijk nog een lange toekomst in de sport dus ik probeer vooral heel veel plezier in het werk te brengen voor hem. We gaan dit jaar nog even flink ervaring opdoen op dit niveau”, aldus Van Es.

Hoe dan ook trots

“Ik hoop dat hij straks op Grand Prix-niveau echt verder kan komen”, stelt ze. “Het zou gaaf zijn als we daar ook internationaal mee verder kunnen. Zijn instelling heeft Italo echt meezitten dus daar gaat het zeker niet aan liggen.” Maar eerst: de Inter I proef vanavond in Grote-Brogel. Hoe kijkt Van Es daarop vooruit? “Het is misschien een niveau hoger maar in principe ligt deze proef ons wel beter dan de Prix St. Georges. Er zitten heel veel lijnen in waar hij punten op kan scoren. Daarbij gaat de hele pirouette hem beter af dan de halve. Het is even de vraag of hij het aankan. We gaan het zien. Maar zoals ik al zei: ik ben sowieso trots op hem.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: © Digishots

Reacties