Subtop | Saskia van Es: ”Hij doet het met zoveel gemak”

Subtop | Saskia van Es: ”Hij doet het met zoveel gemak”

Saskia van Es - Italo © Digishots

Op de Subtop wedstrijd in Someren wist Saskia van Es een prachtige score neer te zetten tijdens haar debuut. Ze stuurde de zesjarige Italo (v. Fürstenball) naar 71,50% en 68,571% in het ZZ-Zwaar. “Ik dacht we proberen het gewoon eens.”

Debuut

Van Es vertelt enthousiast “Ik ben super tevreden over hem. De eerste proef liep hij echt super goed door. Toen was ik al zo tevreden dat het me niet meer uitmaakte hoe hij de tweede proef liep. Hij werd toch wel moe, dat drukte de score iets. Maar voor zijn leeftijd en zijn eerste keer in de Subtop maakte me dat niet zoveel uit. Met deze scores neem ik dat graag voor lief.”

 Hoge cijfers

De hengst heeft veel kwaliteit. “De draftour was heel expressief. In de galop heeft hij veel aanleg voor de series en pirouettes. Dat doet hij zo, dat is geen enkel probleem. Voor de draf had hij geen enkel punt onder de zeven. In de tweede proef viel hij in één pirouette wat stil. Maar verder ook daar veel zevens en achten.”

Verkeerde proeven

De combinatie heeft het ZZ-Licht overgeslagen. “Hij heeft het thuis allemaal zo gemakkelijk. Ik dacht we proberen het meteen in het ZZ-Zwaar. Ik wist wel dat hij er klaar voor was maar het is dan toch afwachten hoe het gaat. Eergisteren kwam ik er achter dat ik de verkeerde proeven had geoefend. Het is in de basis hetzelfde maar toch net even anders. Dat het allemaal lukte tijdens zijn eerste keer is heel mooi.”

Planning

De combinatie heeft nog geen vaste planning op het programma. “In principe heb ik Uden nog ingeschreven. Ik wil eerst nog een paar keer ZZ-Zwaar starten. Hij is een tijdje thuis geweest na het outdoor seizoen. Volgend jaar wil ik met hem Lichte Tour rijden en weer het WK-traject in. Het is best veel voor zijn leeftijd maar we kijken goed wat hij aan kan.”

Gummy bal

Van Es rijdt al sinds het zijn vierde jaar. “Hij kwam in training toen hij 3,5 jaar oud was. Mijn zus heeft hem eerst een halfjaar gereden. Het is een heel elastisch paard, een echte gummy bal. Onder het zadel heeft hij echt een veertje, dat heeft hij altijd al gehad. Vroeger was hij iets aan de trage kant maar door training is dat veranderd. Hij heeft zoveel gedragenheid en aanleg voor het hogere werk. In de tijd dat ik hem rij heeft hij alles gewonnen. Hij is een hengst en dat is altijd even afwachten maar hij toont totaal geen hengstengedrag. Het is een heel compleet paard met een hele fijne inzet” besluit ze positief.

Tekst: Michelle Klutman

Foto: Digishots

Reacties