Saskia Poel: ‘Le Formidable had vanaf dag één de wow-factor!’

Saskia Poel: ‘Le Formidable had vanaf dag één de wow-factor!’

Le Formidable kampioenskeuring dressuurhengsten

Publiekslieveling van de hengstenkeuring Le Formidable (v Bordeaux) werd vrijdag aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en werd bovendien uitgenodigd voor de kampioenskeuring op zaterdag.

De pikzwarte hengst (met drie witte haren op de kroonrand!) werd geboren bij Saskia Poel. De Lichte Tour-amazone kocht zijn moeder Vienna in 2012 na een tip van Jeroen Witte.

“We waren op zoek naar een goede fokmerrie,” vertelt Poel. “Het leek mij en mijn vriend leuk om een veulentje te fokken. Ik vroeg Jeroen Witte om me te bellen zodra hij een leuke merrie wist en dat deed hij.”

Drachtig van Charmeur

Poel kocht de toen 10-jarige Ferro-merrie Vienna van de familie Jansen uit Joppe. “Vienna was drachtig van Charmeur en daar kwam I am Special uit.”

Eerder had Vienna al vier nakomelingen van Wynton op de wereld gezet. Een daarvan is de later bij het KWPN goedgekeurde hengst Four Legends. “Dat was extra gaaf, zo snel een goedgekeurde zoon van je eigen merrie.”

We hebben hem!

De fokkerij van Poel zelf begon met Just Special, een merrie van de hengst Foundation, die Poel aan haar hoefsmid verkocht. Daarna volgden het hengstveulen Joke Face (v Vivaldi) en in 2016 Le Formidable. “Hij kwam eruit en wij riepen naar elkaar: ‘We hebben hem!’ Hij had vanaf de eerste minuut de wow-factor.”

Dat vond ook het publiek in Den Bosch, dat vrijdag overduidelijk zijn waardering voor de zwarte hengst liet blijken. “Hij werd als veulen al kampioen in Ermelo. Ik ben al verliefd op hem vanaf dat hij een veulen was, dus ik ben bevooroordeeld. Maar mensen praten erover hoe hij de ring binnenkomt. Als een koning. Hij kijkt met een blik van ‘ik ga hier een rondje dansen en kijk me gaan’. Hij maakt zich nergens druk om en is ongelooflijk lief.”

Witte-Scholtens

Le Formidable werd keuringsklaar gemaakt bij Witte-Scholtens, waar hij ook na de hengstenkeuring terugkeert. “We hebben in ons hoofd dat hij pas in het najaar zijn verrichting gaat doen. Hij is nog niet zadelmak en we willen niets overhaasten. Als iemand ermee wil dekken, dan kan dat. Mijn droom is om hem uiteindelijk zelf te rijden. Daar fok je zo’n paard voor, dat staat voorop.”

Bij Poel worden dit jaar vier nakomelingen van Vienna verwacht. “We hebben er nog een fokmerrie bij, maar we vinden het ook fijn om via embryo-transplantatie meer veulens uit deze geweldige fokmerrie te krijgen. Zij krijgt zelf een veulen van Apache en via draagmoeders nakomelingen van Glock’s Toto jr, Vitalis en Bordeaux.”

No Limit

Vorig jaar werd No Limit, een hengstveulen van Totilas geboren. “Ook heel apart en sprekend zijn vader. Vier exacte witte voetjes en een kolletje. Het is nog even afwachten of hij ook dat speciale heeft.”

Poel houdt ‘in principe’ de hengsten zelf, de merries worden verkocht. “Maar ik heb heb nu wel lichte paniek dat ik geen echte opvolger voor Vienna heb. Stel dat er wat gebeurt. Ik heb nog wel een tweejarige volle zus van Le Formidable, Magnifique. Die mag nu absoluut blijven!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via wedredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Digishots

Reacties