Saskia Maertens: “Een Wereldbekerwedstrijd is echt een kers op de taart”

Saskia Maertens: “Een Wereldbekerwedstrijd is echt een kers op de taart”

Saskia Maertens en Legend of Loxley, Subtop
Saskia Maertens - Legend of Loxley

Dressuuramazone Saskia Maertens laat weten dat zij en haar paard Legend of Loxley (v. Lord Loxley I) meedoen aan de Wereldbekerwedstrijd in Götenborg dit jaar. “Ik vind het echt heel leuk en ik heb er ook echt weer zin in. Het toch altijd een speciale wedstrijd. Je krijgt natuurlijk niet altijd de kans om daar mee te rijden. Ik ben echt heel dankbaar”, reageert de enthousiaste amazone.

Revanche nemen

“Het is wel weer een hele reis”, geeft Maertens toe. “Toen ik twee jaar geleden daar was ging het echt niet goed dus ik ben wel blij dat ik nu een soort van revanche kan nemen. De vorige keer had Legend of Loxley last van de reis, het ging hem allemaal net te snel. Hierdoor had hij last van zijn spieren en dat is echt niet fijn. Het was zonde dat het niet goed ging, daarvoor ga je natuurlijk niet helemaal daarnaartoe. We reden op dat moment nog niet zo heel lang Grand Prix en ik kreeg toen de kans. Dat is gewoon vet, dus dan moet je het gewoon doen.”

Gave kans

Maertens is er heel blij mee dat ze nog eens de kans krijgt om het over te doen. “We moeten natuurlijk nog maar even afwachten hoe het gaat, maar ik ben heel blij met hoe hij het op dit moment doet. Ik ga er vol goede moed naartoe en kijk dan wel weer hoe het uitpakt.” De amazone is zeer te spreken over haar bruine ruin: “Als hij in goede vorm is, het is misschien een beetje gevaarlijk om dit te zeggen, maar dan is er niets wat hij niet kan. Als alles lukt loopt hij heel makkelijk door de proeven heen.”

Gewoon proberen

“Dat was in het begin wel heel anders, dus daar worden we fijner in”, stelt ze. “Ik heb Legend of Loxley al sinds hij twee was. Ik heb hem dus zelf opgeleid en we zijn in de L begonnen. Toen hij Z2 liep heb ik hem een keer willen verkopen, omdat het doel toen bereikt was. Ik dacht dat de subtop niet voor mij was weggelegd. Mijn vriend zei tegen me dat we wel een hele mooie combinatie zijn, toen zijn we toch maar doorgegaan. In de Lichte Tour deed hij het heel goed en hebben we veel gewonnen, ook internationaal.”

Eindstation

Dat de combinatie het nog tot de Grand Prix zou schoppen, had Maertens niet verwacht. “Ik dacht dat de Lichte Tour het eindstation was. Dat de Grand Prix niet voor mij was weggelegd. Legend of Loxley was 8 of 9 toen mijn vriend vroeg: ‘Wat komt hierna eigenlijk?’. We zijn er toch maar mee aan de slag gegaan, en 2-3 maanden later liep hij zijn eerste Grand Prix-proef. Veel ruiters nemen thuis de tijd om het nog beter te maken voor ze op wedstrijd gaan. Wij dachten: ‘Weet je, we gaan gewoon op wedstrijd. We zullen het toch daar moeten leren.’ En thuis blijven oefenen? Perfect is het nooit.”

Aan elkaar rijden

Waar de combinatie aan het begin van hun Zware Tour-carrière vooral tegenaan liep, was het goed aan elkaar rijden van de proeven. “Dat was aan het begin voor ons allebei heel lastig. Wat ik al zei, het is eigenlijk een paard wat gewoon alles kan. Maar, het aan elkaar rijden en zorgen dat je geen fouten krijgt is lastig. Je ziet dat bij alle ruiters wel gebeuren, iedereen maakt nog wel wat fouten. Dat zie je in Amsterdam ook wel weer. Zij hebben gewoon zo veel over, dus ze hebben hogere punten waardoor ze zich die fouten kunnen veroorloven. Ik hoop dat dat bij mij ook gaat gebeuren. Ik denk ik ieder geval dat hij nu hele goede dingen laat zien.”

Eigen keuzes

Het scheelt volgens de amazone wel dat de druk om te presteren niet hoog ligt. “Legend of Loxley is gewoon van ons zelf en het is mijn enige Grand Prix-paard. Het is fijn dat je daarin je eigen keuzes kan maken. We konden kiezen om kilometers te maken, handig te worden en ervaring op te doen. Ik hoop dat het zich een keer uitbetaalt in goede scores en foutloze proeven. De hele weg er naartoe, het is echt een avontuur wat we zijn aangegaan. Dat je hem zelf opleidt en gezond houdt, ik vind dat heel bijzonder. Een Wereldbekerwedstrijd is dan echt een kers op de taart”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Reacties