Saskia Levering: “Moses doet het verrassend leuk op wedstrijd”

Saskia Levering: “Moses doet het verrassend leuk op wedstrijd”

0 3746
Saskia Levering met Moses. Foto: Cristel Brouwer fotografie

Samen met haar Schwarzwalder Fuchs Moses werkt Saskia Levering hard om haar ultieme doel te bereiken: in het Z rijden. Ze leidt de ruin zo breed mogelijk op: zo doet ze ook aan Working Equitation en wil ze met Moses de aangespannen wedstrijden in. “Moses is super werkwillig en ontzettend leergierig”, vertelt ze.

Rustig, relaxed en nuchter

Levering kwam Moses eigenlijk een beetje per toeval tegen. “Ik was op zoek naar een betrouwbaar paard dat beter bij mijn karakter zou passen dan mijn vorige paard”, begint ze te vertellen. “Mijn vorige paard was een grote KWPN’er met een hanetred. Nadat ik dat paard naar een fijne plek had verkocht waar hij met een voltigeteam mocht meegroeien ging ik op zoek naar een paard. Ik was op zoek naar een paard met een rustig, relaxed en nuchter karakter. Oorspronkelijk zocht ik een onbeleerde Noriker, maar die zijn in Nederland moeilijk te vinden.  Na wat scrollen op Marktplaats kwam ik Moses tegen. Ik was niet gelijk onder de indruk, maar ik moest daar in de buurt zijn en was wel nieuwsgierig, dus ik ben toch gaan kijken.”

Allemaal prima

Eenmaal bij de stalhouderij aangekomen begeleidden de oude eigenaar en zijn zoontje de amazone naar Moses, die toen nog een 3-jarige onbeleerde hengst was. “De eigenaar zei tegen zijn zoontje: ‘Wijs Moses maar aan!’, waarop het zoontje naar hem toe rende en gelijk aan zijn halster ging hangen. Moses vond het allemaal prima, hij was niet onder de indruk en ook niet gemeen naar het kind. Nu heb ik zelf geen kinderen, maar het is wel heel erg fijn als paarden braaf zijn bij kinderen.” Ook weet Timmer precies waar Moses daarvoor vandaan kwam: “Hij komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar de paarden nog gebrandmerkt worden. Moses staat ingeschreven bij het Pferdezuchtverband Baden-Württember e.v. en heeft daardoor dus het logo, een boom, en nummer 33 op zijn linkerbil gebrand staan.”

Soepel

“Ik wist nog niets over het ras toen ik ging kijken. Ik heb Moses daar even los laten lopen, hij was natuurlijk nog niet beleerd. Wat me heel erg opviel was dat hij heel soepel liep voor zo’n stevig paard. Dat vond ik wel heel handig. Thuis heb ik naar meer informatie over het ras gezocht. Dat heeft me verder overtuigd. De volgende dag belde ik de oude eigenaar op om te vertellen dat ik hem graag kwam ophalen. Wat me vooral aanspreekt in Schwarzwalder Fuchsen is dat ze heel relaxed zijn, maar geen ‘dooie sokken’. Als ze aan staan, staan ze aan. De paarden zijn heel veelzijdig inzetbaar, want ze vinden alles leuk wat je ze leert.”

Toch rijden

Het opleiden van Moses ging vrij makkelijk. “Ik ben zelf heel veel met longeren en grondwerk bezig”, licht Levering toe. “Dat heb ik de eerste tijd dan ook voornamelijk met hem gedaan. Ik wilde hem eerst inzetten voor het aangespannen werk. Het was op dat moment alleen niet het geschikte moment, dus heb ik hem toch onder het zadel beleerd. Ondanks dat ik rijden toen eigenlijk niet zo leuk meer vond doordat ik veel spanning had gehad. De eerste keer dat hij een zadel op kreeg wist hij al wel de beginselen van het aangespannen rijden. De eerste pas kregen we wat hulp, maar de tweede keer reed ik zo zelfstandig met hem weg.”

Een beetje afwachten

Inmiddels gaat het dressuren hartstikke goed en is de combinatie ook actief in de wedstrijdsport. “Twee jaar geleden ben ik eens gaan kijken wat hij op wedstrijd deed. Dat deed hij echt verrassend leuk en we kregen ook super leuk commentaar. Het is natuurlijk altijd een beetje afwachten wat de jury van je vindt als je met een koudbloed de ring in komt. Wanneer we de ring uit komen na de proef krijgen we altijd wel een vraag of een opmerking over zijn bijzondere verschijning. Weinig negatief commentaar, hoor! Iedereen is super enthousiast over dit type paard. Ze vallen natuurlijk harstikke op!”

Veelzijdig inzetbaar

“Ik start inmiddels L2 met Moses”, gaat Levering verder. “Dat hebben we nu twee keer gedaan en dat was beide keren ‘winstpuntwaardig’. Hij doet het heel erg makkelijk en daarom blijven we ook zeker op wedstrijd gaan. We zijn daarnaast begonnen met het oppakken van Working Equitation. Dat is hartstikke leuk en juist fijn voor de dressuur om zo nog meer op de achterhand te komen. Daarnaast leert hij beter luisteren en heel behendig worden, wat voor zo’n lomp ras natuurlijk wel heel handig is”, lacht ze. “We hebben ook wel eens gekeken of hij voltige goed vindt, dat is ook geen enkel probleem.”

Volledig in opleiding

Moses tijdens het longeren. Foto: Nicky Blansert fotografie

“Ik zet Moses tevens in voor de longeerlessen die ik geef. Dat doet hij super braaf en vindt hij hartstikke leuk. Ook gaan we lekker vaak naar buiten toe. Het enige dat ik niet met hem doe, is springen. Ik ben echt als de dood dat hij zijn nek breekt. Ik weet dat sommige Fuchs-eigenaren het wel doen, maar voorlopig durf ik dat nog niet aan. Moses is nu zes jaar, ik vind hem dus nog best jong. We hebben nog niet veel gezien. Voorlopig is hij nog lekker volledig in opleiding. We werken rustig naar het Z toe. Of het onder het zadel of aangespannen is, maakt me niet uit. Ik vind dat een paard veelzijdig moet zijn.”

Vertrouwen

“Ik hoop Moses in ieder geval tot het Z te rijden”, stelt Levering. “Daarna hoop ik ook aangespannen met hem te rijden, zowel dressuurmatig als in de vaardigheidsproeven. Working Equitation wedstrijden zouden ook heel gaaf zijn, maar het is even kijken hoe ver we daarin komen. Het ras is oorspronkelijk gefokt voor het werken in land- en bosbouw. Moses is ook nog eens flink aan de maat met zijn 1.65m schofthoogte, de meeste Schwarzwalders worden tussen de 1.48m en 1.60m groot. Moses doet echt ontzettend zijn best. Ik hoop optimaal van hem te kunnen blijven genieten en blijven leren van dit bijzondere paard”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto boven: Cristel Brouwer fotografie

Foto in tekst: Nicky Blansert fotografie

Reacties